Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe kan ik omgaan met de stem in mijn hoofd?

Vraag

Hallo Dirk,

Ik ben vroeger zwaar gepest en ben toen heel onzeker geworden en bang en ik kreeg een stem in mijn hoofd. Die stem vertelde mij dat ik niks was, dat ik mijzelf dingen moest aandoen. Ik heb toen ook meerdere zelfmoordpogingen gedaan. Maar de stem vertelde ook dat ik mensen niet moest vertrouwen en dat ik niet meer met mijn familie moest omgaan.

Ik merk nu dat het weer terugkomt. Ik word er heel bang van en ik weet niet hoe ik met mijn stem moet omgaan. Wat kan ik hier tegen doen? Mijn dagelijks leven valt helemaal weg en ik merk dat ik mezelf erg terugtrek.

Antwoord

Er zijn twee steunpunten stemmen horen; een in Nijmegen en een in den Haag. Er zijn een aantal websites over stemmen horen en hoe ermee om te gaan: www.levenmetstemmen.nl, www.stichtingweerklank.nl.

Je kunt een boek over stemmen horen downloaden via https://www.omgaanmetstemmenhoren.nl/
Het boek van Mick is ook heel leerzaam.

Ik adviseer mensen tijd te reserveren (5 minuten per dag, op een vaste tijd die voor jou het beste is) voor de stem en dan te luisteren, en verhelderende vragen te stellen. De rest van de tijd kun je de stem naar die tijd verwijzen. Verwacht niet dat de stem verandert, maar zorg dat jij verandert. Uiteindelijk wil de stem dat jij sterker wordt, hoe gek dat ook klinkt. Dat jij niet meer bang voor hem bent en voor jezelf opkomt.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 18
Beantwoord door: Dirk Corstens op 11 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook