Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert die niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet.

Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Ondanks ondertekend actieplan kan ik niks doen, hoe nu verder?

Vraag

Dag Femke,

Vijf jaar geleden heb ik een actieplan ondertekend in samenwerking met de psychiater en behandelaar van mijn zoon. Ook mijn zoon heeft dat destijds ondertekend. Hierin eist hij van mij (gelukkig) dat indien hij weer last krijgt van een veranderende realiteitszin ik dit onmiddellijk met hem dien te communiceren en hem aan moet raden om contact op te nemen met zijn arts. Wanneer hij dit niet doet moet ik dat in zijn plaats doen.

Ik werd door mijn zoon meteen buitengezet en hij kwam dreigend op mij over dat ik geen andere weg zag om zijn behandelaar te benaderen. De betreffende behandelaar (vrijgevestigde psychiater) wil mij echter niet ontvangen omdat mijn zoon geen patiënt meer van hem is. Hij adviseert om de huisarts te benaderen maar wil niet zeggen wie zijn huisarts is vanwege de privacywet.

Ik kan nu dus nergens terecht terwijl er een duidelijk en ondertekend actieplan ligt. Zowel de behandelaar, de patiënt en de familie hebben dit ondertekend. Ik ben ernstig teleurgesteld in deze behandelaar. Mag hij mij écht niet het adres van die huisarts verstrekken? Er bestaat toch zoiets als betrokken hulpverlenerschap?

Benieuwd naar uw reactie en met een hartelijke groet,

J.

Antwoord

Beste J.,

Dat is zeker een lastige situatie. Als iedereen heeft getekend is het wel gek dat de psychiater niets wil zeggen of actie wil ondernemen. Uw zoon heeft tenslotte ook getekend dat hij akkoord is hiermee. En betrokken hulpverlenerschap is zeker een goed argument. Aan de andere kant is de privacywet wel heel streng en wellicht is zo’n overeenkomst niet bindend.

U zou het toch nog een keer kunnen bespreken met de psychiater.

En anders zou de psychiater contact op kunnen nemen met de huisarts van uw zoon en vragen of de huisarts u belt? Of kunt u op een andere manier erachter komen wie de huisarts is van uw zoon?

Wat sowieso namelijk wel mag, is dat u informatie geeft aan de huisarts. De huisarts mag niks zeggen over uw zoon tegen u, maar u kunt wel uw verhaal naar de huisarts doen.

Als u geen informatie krijgt over wie zijn huisarts is, kunt u bellen naar Meldpunt Zorgwekkend Gedrag op telefoonnummer 0800 – 1205.

In de toekomst is het wel raadzaam om u als eerste contactpersoon te laten registreren bij zijn behandelend arts(en). Dan mogen zij u wel informatie geven over uw zoon.

Veel sterkte gewenst en hopelijk lukt het.

Groeten,

Femke

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Psychosenet Expert op 3 februari 2022

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook