Main content

Vraag

Mijn vriendin heeft altijd last van haar natte naar. Het gevoel van nat haar in der nek wordt ze helemaal gek van. Tot aan kippenvel aan toe. Rillingen van narigheid! Ze heeft dit al vanaf jongs af aan.

Mijn vraag: is dit nou iets heel normaals? Of ligt er een dieper probleem waardoor ze in feite het gevoel van narigheid heeft wanneer een deel van haar eigen lichaam nat is en het haar aanraakt?

Ergens snap ik het wel, maar omdat het van jezelf is en verder geen gevaar oid oplevert, komt het toch wat vreemd over.

Antwoord

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt wat er speelt bij je vriendin en waar deze hevige reactie bij haar vandaan komt.

Vertelt je vriendin zelf dat het rillingen 'van narigheid' zijn? In plaats van een sterke lichamelijke reactie an sich omdat ze nu eenmaal misschien enorm gevoelig is op de plek waar haar haar de huid prikkelt? Dan zou het inderdaad heel normaal zijn.

Verschillende mensen kunnen héél gevoelig zijn voor verschillende zintuigelijke prikkels. Geluid is daar een goed voorbeeld van. Er zijn genoeg mensen die het tikken van een klok (of andere geluiden) nauwelijks kunnen verdragen, zonder dat er sprake is van een dieper liggend probleem. Of er werkelijk sprake is van een onderliggend probleem, is moeilijk te duiden door anderen dan je vriendin zelf. De cruciale vraag is óf zij dat gevoel of idee zelf heeft.... en dan is vervolgens de vraag of zij er zóveel last van heeft dat het voor haarzelf een probleem is.

Wat je vriendin ervaart, lijkt me niet iets dat geproblematiseerd hoeft te worden vanuit het gezichtspunt van de GGZ of diepere psychologie. Als je vriendin ook met de vraag loopt waarom ze zo sterk reageert, kan ze bijvoorbeeld eens naar bijvoorbeeld een haptonoom gaan. Niet om problemen op te diepen maar om zichzelf en haar lichamelijke reacties wat te verkennen. Dat kan heel interessant en leerzaam zijn.

Al met al ligt het antwoord op de vraag of er een dieper probleem is én of dat dan vervolgens verdere aandacht nodig zou hebben, bij je vriendin.

Heb je de vraag die je aan mij voorlegt, ook al eens met haar besproken? Maak het dan niet op voorhand zwaar, humor kan veel goeds doen om ook eventueel lastige vragen te bespreken.

Hartelijke groet,
Timo


Logo biografie Timo van Kempen

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 29
Beantwoord door: Timo van Kempen op 26 september 2019
  • Deel deze pagina: