Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ontrekkingsverschijnselen of relapse na afbouw Venlafaxine?

Vraag

Na 8 jaar Venlafaxine 37,5 mg gebruikt te hebben, heb ik middels de taperingstrips in 2 maanden tijd de dosering Venlafaxine afgebouwd naar 0 mg. Vandaag is de eerste dag zonder medicatie. Qua fysieke klachten is, op wat duizeligheid na, de afbouw goed verlopen. De laatste paar weken heb ik echter wel meer psychische klachten, en dan met name prikkelbaarheid/irritatie en toenemende onzekerheid. Vooral de prikkelbaarheid en irritatie krijgt ik ook van mijn naaste omgeving te horen.

Mijn vraag is of psychische klachten voor kunnen komen als ontrekkingsverschijnselen, en zo ja tot hoe lang na de afbouw/stop van de medicatie deze kunnen voorkomen. Of is het waarschijnlijker dat er sprake is van een relapse?

Antwoord

Dank voor je vraag, wat moedig dat je het experiment bent aangegaan!

Het kan beide zijn – zonder je te zien & spreken kan ik niet meer er over zeggen. Als het onttrekkingsverschijnselen zijn is de verwachting meestal dat het met een paar weken weer weg is – uitzonderingen daar gelaten. Maar iedereen is anders, dus kan niet specifiek zeggen hoe dat bij jou gaat gaan.

Als je al een tijd goed was en geen psychische klachten had is het natuurlijk niet erg waarschijnlijk dat je meteen weer een relapse krijgt als je keurig langzaam bent gestopt met je medicatie.

Dus beste om te blijven monitoren – en ook om te vertrouwen in je eigen kracht!

Heel veel succes!!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 37
Beantwoord door: Jim van Os op 25 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook