Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Opbouwen medicatie na zwangerschap

Vraag

Goedendag,

Ik heb in het verleden een flinke depressie gehad en later een beginnende depressie. In beide gevallen heb ik medicatie geslikt met goed resultaat. Ik heb beide keren de medicatie vanwege een zwangerschap stop gezet. Inmiddels ben ik enkele maanden geleden bevallen van de tweede en merk ik dat de drukte in mijn hoofd toeneemt en ik niet meer ontspannen kan reageren, dit uit zich op vele gebieden. Het is niet zo zeer een depressie denk ik die op de loer ligt, maar wel iets wat ik van die periode herken. En een van beide medicamenten hielp hier goed tegen. Inmiddels zit het erg hoog en merk ik dat ik erg graag die rust in mijn hoofd terug wil, zodat ik weer kan zien wie ik graag wil zijn, een ontspannen mama die goed voor de kinderen zorgt. Nu zijn er regelmatig situaties waarin ik de prikkels van de kinderen niet kan hebben en daardoor boos wordt (ik doe de kinderen niets, ik verhef dan mijn stem) of weg loop omdat het mij tevreden word. Ik zorg er altijd voor dat de kinderen niks kan gebeuren, maar mijn angst is dat ik misschien uiteindelijk verder afglijdt en daar geen of minder oog voor heb.

Mijn voornaamste vraag is, welk middel kan ik het beste weer starten? Ik gebruikte Venlafaxine 37,5 Mg (eerder was dit meer, maar dit was mijn onderhoudsdosis) en Seroquel, twee tabletten van 25 Mg. Allemaal lage doseringen, maar puur ter onderhoud. Ik wil stabieler worden qua humeur en meer rust in mijn hoofd ervaren, daarmee bedoel ik prikkels van buitenaf mij niet zo laten raken. Of is het misschien raadzaam om ze beide weer te starten?

Uiteraard ga ik hiervoor langs de arts, maar ik ga graag voorbereid het gesprek in en wil voor mezelf ook op een rijtje hebben wat ik denk nodig te hebben om dit weer op de rit te krijgen.

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste B,

Een vervelende situatie en altijd erg naar dat juist in een tijd waarin je veel plezier kunt beleven aan je baby en ook helemaal daarvoor beschikbaar moet zijn je zoveel innerlijke onrust voelt.

Toch kan ik je heel concrete vraag niet beantwoorden. Behandeling met medicatie kan pas worden ingezet na zorgvuldig onderzoek naar de aard van de huidige klachten. Zeker in de periode na de bevalling kan de aard van de psychische klachten anders zijn dan voorheen, en een heel andere medicamenteuze behandeling vergen. Je moet zeker niet zomaar met antidepressiva als Venlafaxine (Efexor) of Quetiapine (Seroquel) beginnen. Die zouden best geschikt kunnen zijn, maar zoals gezegd, pas na zorgvuldige diagnostiek.

Vraag je huisarts een verwijzing naar een psychiater daarvoor.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 28
Beantwoord door: Ralph Kupka op 11 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook