Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tom van Wel is als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Hij werkt als docent/trainer via BureauVanWel.

Kan ik helpen met meer aandacht geven aan Open Dialogue in de ggz?

Vraag

Beste Tom,

Ik zag dat je bezig bent met Open Dialogue. Wat ontzettend mooi!

Wat me opvalt en wat me emotioneel raakt, is dat Open Dialogue niet is opgepakt door de grote ggz-instellingen. Terwijl er zulke goede ervaringen mee zijn. Dit doet echt pijn, omdat ik zie dat dat vrijwel altijd zo gaat.
Ken je het fenomeen Epistemisch Onrecht? Ik denk dat dit hier ook speelt…

Veel succes met het in de wereld zetten van al dit moois! En als ik ergens mee kan helpen dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet,

M.

Antwoord

Hallo M.,

Wat zie je het helder! Helemaal terecht wat je schrijft over epistemisch onrecht. Wat dat betreft sluit Open Dialogue daar perfect op aan. En dat wij-hulpverleners ons weleens wat beter mogen realiseren hoezeer we herstelondermijnend kunnen zijn naar de mensen die psychisch lijden; vandaar onze aandacht voor de herstelondermijnende reflexen.

Het is inderdaad schokkend dat ggz-instellingen Open Dialogue niet hebben omarmt. Om het nog erger te maken: vijf grote ggz-instellingen hebben in 2017-2020 serieus in Open Dialogue geïnvesteerd en meer dan 100 professionals intensief (wekenlang fulltime) op laten leiden. Voorts is door deze vijf grote instellingen de stekker er ineens uit getrokken: Open Dialogue was voor hen toch te anders? Wellicht te bedreigend voor de alwetende niet-bescheiden hulpverlener? Heel vreemd! Met name omdat professionels die in Open Dialogue zijn opgeleid en van binnen voelen hoe goed dit de herstelondersteunende zorg voedt, niet meer kunnen en willen werken op de reguliere manier.

Fijn dat jij je hulp aanbiedt. Heb je daar zelf ideeën over?
Ik zie nu niet concreet hoe je die zou kunnen vormgeven; behalve dan om grote ggz-instellingen er keer op keer op te wijzen dat een hulpverlenershouding zoals bij Open Dialogue onmisbaar is voor een herstelondersteunende ggz.

Groeten,

Tom

Beantwoord door: Tom van Wel op 1 mei 2025

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Open Dialogue
POD

Lees ook