Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Was het advies juist om direct over te stappen van venlafaxine op escitalopram?

Vraag

Hallo,

Ik gebruik in verband met depressie en een angststoornis 150 mg venlafaxine. Vanwege nare bijwerkingen adviseerde mijn huisarts om direct te stoppen met de venlafaxine en hij heeft toen 10 mg escitalopram voorgeschreven die ik gelijk de volgende dag kon innemen.

Drie dagen geleden ben ik begonnen met escitalopram, alleen voel ik mij nu ontzettend naar. Na een beetje onderzoek op internet, zag ik dat venlafaxine altijd afgebouwd moet worden.

Wat is jouw advies?

Alvast bedankt!

Antwoord

Dag T.,

Veel dank voor je vraag. Je hebt volkomen gelijk: venlafaxine moet altijd eerst geleidelijk afgebouwd worden. Heel geleidelijk, waarbij je op het eind steeds langzamer gaat en kleinere stapjes neemt (wat moeilijk is omdat de kleinste capsules 37.5 mg bevatten). Als je ineens stopt krijg je ontwenningsverschijnselen, bovendien loop je kans op bijwerkingen (gewenningsverschijnselen) als je de volgende dag start met escitalopram. Dubbel ellende dus.

In de officiële switchtabellen staat deze aanbeveling:

Switch medication from venlafaxine to escitalopram.

Stop venlafaxine
Before day 1: gradually reduce dosage of venlafaxine to a maximum of 75 mg/ day.
Day 1: reduce a dosage of 75 mg/day to 37,5 mg/day or 75 mg slow release.
Day 8: stop administration of venlafaxine.
Start escitalopram
No wash-out period is needed.
Day 9: start escitalopram in a normal dosage of 10 mg/day.

Voor veel mensen gaat die afbouw, net als bij jou, veel te snel. Het beste is om voor het laatste stuk taperingstrips te bestellen. Maar ja, jij bent nu al gestopt met venlafaxine. Heb je veel klachten en gaan die niet over? Dan raad ik je aan om de venlafaxine-capsule van 37.5 mg te openen en bijvoorbeeld een kwart (ongeveer 9 mg) of de helft (ongeveer 18 mg) van de inhoud tijdelijk elke dag erbij te nemen. Om vervolgens alsnog via je huisarts taperingstrips te bestellen (DSW vergoedt ze) zodat je nog geleidelijker kunt afbouwen.

Hoop dat je hiermee verder komt!

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Remke van Staveren op 7 december 2022

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie

Lees ook