Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Hoeveel oxazepam staat gelijk aan 0.5 mg alprazolam?

Vraag

Alprazolam is niet meer verkrijgbaar. Ik slikte 0.5 mg. Nu ga ik overstappen op oxazepam.

Hoeveel oxazapam staat gelijk aan 0.5 mg alprazolam?

Antwoord

Beste B.,

Als overstappen echt noodzakelijk is dan weten je dokter en je apotheker wat de juiste omrekeningsfactor is. Die baseren ze op de zogenaamde DDD (de Daily Defined Dose). Voor oxazepam is dat 50 mg en voor alprazolam is dat 1 mg. Omdat je nu 0.5 mg alprazolam gebruikt zou dat betekenen dat je 25 mg oxazepam moet gaan gebruiken.

Het is overigens voor jou wel heel vervelend dat je op een ander medicijn moet overstappen, alleen maar omdat alprazolam niet meer leverbaar is. En ook ongewenst omdat je nooit helemaal zeker kunt weten of jouw lichaam goed op zo’n overstap zal reageren. Misschien is het daarom de moeite waard om te informeren of er apotheken zijn die nog wel alprazolam kunnen leveren. De apotheker die taperingstrips maakt, maakt die ook voor alprazolam en heeft daarom mogelijk nog alprazolam in de dosering die jij nodig hebt. Je kunt dit navragen bij pharder@regenboogapotheek.nl.

Met vriendelijke groet,

Peter

Beantwoord door: Peter Groot op 26 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

benzodiazepinen
Medicatie

Lees ook