Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe weet ik of ik echt paranormale gaven heb?

Vraag

Beste Dirk Corstens,

Graag zou ik willen weten of psychoses die paranormale inhoud hebben, reëel kunnen zijn.

Ik ben bipolair met voornamelijk manische episodes. Van sterrenbeeld ben ik Vissen. Meer specifiek Vissen III. Blijkbaar ben ik hierdoor vatbaar voor het paranormale. Dit maakt me angstig tijdens de zogenaamde hypomanische fasen, en met medicatie leg ik dit stil. Uit schrik voor het ‘onbekende’.

Ofwel zijn het echt paranormale gaven, ofwel is het een naderende psychose. De medicatie brengt me dan terug tot rust.

Alvast bedankt.

Antwoord

In het kader van ons onderzoek naar stemmenhoorders die nooit patiënt zijn geweest, heb ik veel paranormale therapeuten mogen spreken. De meeste waren uitstekende therapeuten, op een gebied dat ik voorheen niet kende. Later ging ik regelmatig met een stemmenhoorder naar een paranormaal therapeut met de vraag of hier inderdaad paranormale fenomenen speelde. Het antwoord was meestal: ‘ook’.

Paranormale hulpverleners helpen mensen om met beide voeten op de grond te blijven staan, en om te gaan met hun paranormale ervaringen. Er zijn natuurlijk ook paranormale hulpverleners die een niet-helpende relatie aangaan met hun cliënten. Belangrijk is dat je niet iemand hebt die je wil overtuigen van zijn/haar gelijk. Maar in de loop der jaren heb ik gezien dat stemmenhoorders prima geholpen kunnen worden door deze hulpverleners.

Jij doet zelf kennelijk met medicatie dat wat een goeie paranormale hulpverlener zou doen (?). Je hoeft er niet per se bang voor te zijn, maar je moet wel leren reguleren, anders kun je erdoor overspoeld worden.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Dirk Corstens op 13 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Paranormale gaven
Psychosegevoeligheid
Spiritualiteit

Lees ook