Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Laura is psychiater en werkt op een acute opname-afdeling. Ze is gespecialiseerd in ambulante zorg voor mensen met ernstige psychiatrische problemen, vooral mensen die last hebben van psychoses.

Hoe groot patiëntenpopulatie?

Vraag

Twee eenvoudige vragen.
1. Hoe groot is uw patiëntenpopulatie?
2. Hoeveel hiervan heeft u vorig jaar genezen als in exit psychiatrie?

Antwoord

Beste Anoniem,

Op dit moment werk ik in een kliniek waar de meeste mensen langerdurend zijn opgenomen. En neem waar op andere plekken. Op dit moment heb ik ongeveer 36 ‘patiënten’ onder mijn hoede. Zij hebben allemaal een psychiatrische kwetsbaarheid. Sommigen van hen zijn ook op dit moment ‘ziek´, al hou ik niet van die term.

De meeste mensen hebben last van de psychiatrische kwetsbaarheid waardoor het niet goed lukt om zelfstandig te wonen, werken en sociale contacten op te bouwen. Onze focus ligt op herstel en gelukkig gaan regelmatig mensen weer verder met hun leven buiten de kliniek, mét hun kwetsbaarheden vaak ambulante begeleiding en ondersteuning.

Soms komt die begeleiding en ondersteuning vanuit de ggz, soms vanuit andere kanten. We proberen altijd die bronnen aan te boren die het beste aansluiten bij het herstel en de wensen van de patiënt.
De mensen die bij mij zijn opgenomen zijn niet de ‘gemiddelde patiënten’ van de ggz. Ik denk dat de uitstroom uit de ggz van ‘mijn´ patienten niet zoveel zegt over de ´gemiddelde´ ggz.

Met vriendelijke groet,
Laura

Beantwoord door: Laura van Goor op 14 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook