Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe kan ik mijn psychiater overhalen om clozapine voor te schrijven?

Vraag

Ik wil graag clozapine proberen. Wat zijn argumenten die ik kan gebruiken om mijn psychiater over te halen?

Ik heb zes antipsychotica geprobeerd en vijf jaar lang therapie gehad. Clozapine kan mijn leven redden, ik wil verlost raken van de stemmen en klachten.

Antwoord

In het algemeen is clozapine het laatste redmiddel. Nadat twee antipsychotica voldoende lang zijn gebruikt en onvoldoende effect hebben gehad wordt clozapine ingezet. Er is voldoende informatie over clozapine.

Maar: heb je al met lotgenoten gepraat over je ervaringen? heb je al wat gelezen of opgezocht over omgaan met stemmen? Heb je al met een hulpverlener – die ervaring heeft met helpen van stemmenhoorders – gepraat over het vinden van manieren om om te gaan met je stemmen, de relatie met je stemmen te verbeteren?

Er zijn in Nederland allerlei steunpunten stemmen horen. Er zijn stemmenpoli’s.
De verwachting dat de stemmen verdwijnen is vaak (soms wel) niet realistisch. Een andere relatie met je stemmen krijgen wel.

www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Dirk Corstens op 20 september 2020

Gerelateerd

Meer over

Clozapine
Medicatie

Lees ook