Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Psychose: Na het vallen is opstaan heel moeilijk

Vraag

Stel je voor. Je bent net 20 denkt aan lang leve de lol. Trekt met verkeerde mensen op en je blowt en gebruikt naast het blowen ook wel eens drugs.
En ineens verandert de hele wereld in je ogen. Dit overkwam mij drie jaar geleden.
Een Psychose… Een Combinatie van Spanning Doodsangsten en drugs. Geen pretje.

Door mijn denkwijze, dan al niet mijn onverantwoordelijke gedrag, destijds is het leven nu erg moeilijk.
Al die tijd wist ik niet dat ik een psychose had. Het is heel erg moeilijk om haast niemand meer om je heen te hebben, omdat niemand snapte wat er met me gebeurde.
En ze hebben allemaal gelijk. Zelfs ik snap het niet.. Maar wat ik wel snap is door een verkeerde kijk op de wereld, heeft de wereld een verkeerde kijk op mij.

Ondanks de vele therapieën lijkt het alsof na het vallen opstaan heel moeilijk is. Ik ben ten einde raad en weet niet meer hoe ik ooit nog een normaal leven ga krijgen.

Ik ga kapot van de pijn en onmacht die ik ervaar… Wat moet ik doen ?

Antwoord

Een psychose doormaken is een heftige en soms ingrijpende ervaring. Het maakt dat je kunt gaan twijfelen aan jezelf en je geestelijke stabiliteit, en wat je waard bent, ook als de psychose voorbij is. Kennelijk ben je mensen kwijtgeraakt daardoor. Ik heb natuurlijk niet 1-2-3 een oplossing voor je. Wat kan helpen is om haalbare doelen te stellen op gebied van bezigheden, werk, sociale contacten.

Wat wil je het eerst bereiken? Wat is in jouw situatie mogelijk? Wat zou een volgende stap kunnen zijn? Dat kost tijd en moeite. Wie zal zeggen wat een ‘normaal leven’ is? Dat is voor iedereen anders. Het gaat erom wat jij op dit moment zou willen veranderen.

Niet alles tegelijk, dat is ontmoedigend. Bespreek het op deze manier eens met je behandelaars en maak een eerste plan.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 22
Beantwoord door: Ralph Kupka op 27 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook