Main content

Vraag

Stel je voor. Je bent net 20 denkt aan lang leve de lol. Trekt met verkeerde mensen op en je blowt en gebruikt naast het blowen ook wel eens drugs.
En ineens verandert de hele wereld in je ogen. Dit overkwam mij drie jaar geleden.
Een Psychose… Een Combinatie van Spanning Doodsangsten en drugs. Geen pretje.

Door mijn denkwijze, dan al niet mijn onverantwoordelijke gedrag, destijds is het leven nu erg moeilijk.
Al die tijd wist ik niet dat ik een psychose had. Het is heel erg moeilijk om haast niemand meer om je heen te hebben, omdat niemand snapte wat er met me gebeurde.
En ze hebben allemaal gelijk. Zelfs ik snap het niet.. Maar wat ik wel snap is door een verkeerde kijk op de wereld, heeft de wereld een verkeerde kijk op mij.

Ondanks de vele therapieën lijkt het alsof na het vallen opstaan heel moeilijk is. Ik ben ten einde raad en weet niet meer hoe ik ooit nog een normaal leven ga krijgen.

Ik ga kapot van de pijn en onmacht die ik ervaar… Wat moet ik doen ?

Antwoord

Een psychose doormaken is een heftige en soms ingrijpende ervaring. Het maakt dat je kunt gaan twijfelen aan jezelf en je geestelijke stabiliteit, en wat je waard bent, ook als de psychose voorbij is. Kennelijk ben je mensen kwijtgeraakt daardoor. Ik heb natuurlijk niet 1-2-3 een oplossing voor je. Wat kan helpen is om haalbare doelen te stellen op gebied van bezigheden, werk, sociale contacten.

Wat wil je het eerst bereiken? Wat is in jouw situatie mogelijk? Wat zou een volgende stap kunnen zijn? Dat kost tijd en moeite. Wie zal zeggen wat een 'normaal leven' is? Dat is voor iedereen anders. Het gaat erom wat jij op dit moment zou willen veranderen.

Niet alles tegelijk, dat is ontmoedigend. Bespreek het op deze manier eens met je behandelaars en maak een eerste plan.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 22
Beantwoord door: Ralph Kupka op 27 mei 2019
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: