Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Is het mogelijk dat iemand de psychose kan navertellen?

Vraag

Is het mogelijk dat je een psychose kunt navertellen in een heldere bui?

Antwoord

Beste I.,

Dat is voor veel mensen zeker mogelijk gebleken. Vroeger werd gedacht dat mensen van een psychose zich erna niets konden herinneren. Er werd ook niet naar gevraagd door hulpverleners, omdat men dacht dat mensen te kwetsbaar waren om te praten over heftige ervaringen en daar opnieuw weer psychotisch van zouden worden.

Nu weten we dat mensen zich meestal dingen kunnen herinneren van de psychose. Dat kunnen flarden zijn maar ook heldere herinneringen aan wat iemand heeft gedacht en gedaan in de psychose, herinneringen aan hallucinaties, of aan zaken rond de behandeling.

Zo kan ik mij goed herinneren dat ik stemmen hoorde en dacht dat de nieuwslezer op televisie speciale boodschappen voor mij had. Maar ook dat ik in de separeer dacht in een medisch experiment terecht te zijn gekomen. En ook pijnlijke dingen zoals dat ik een vriendin heb uitgescholden en dacht dat mijn zus iemand anders was die zich voordeed als mijn zus.

Voor mij, maar ook voor veel mensen die ik later als hulpverlener heb gesproken, was het herstelondersteunend om over herinneringen aan de psychose te praten, een reconstructie te maken van alles. Een psychose is een heftige gebeurtenis die je overkomt, en zeker dat stukje zo de controle kwijt te zijn geweest is iets wat je echt moet verwerken. Erover praten kan daar juist bij helpen.

De inhoud van een psychose kan onzinnig overkomen, maar er zijn ook lessen te leren uit wat er werd beleefd. Het kan je zelfkennis vergroten en ook een signaal zijn om een andere koers met je leven in te slaan of op kleinere schaal dingen aan te passen.

Herstellen van psychose is een proces, mensen die hun herstelverhaal leren vertellen hebben daar baat bij, zo weten we inmiddels uit onderzoek.

Hopelijk heb ik je vraag zo beantwoord.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Beantwoord door: Clara Koek op 17 april 2024

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook