Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan een psychose zich vijf weken na paddogebruik openbaren?

Vraag

Hoi Jim,

Een aantal maanden geleden hebben een vriend en ik paddo’s gebruikt. We hebben het allebei als prettig ervaren, er was dus geen sprake van een bad trip.

Vijf weken na het middelengebruik heeft hij een psychose gekregen. Althans, toen werd het voor zijn omgeving zichtbaar. Hij had last van stemmen en achtervolgingswanen. Er kan sprake geweest zijn van een bepaalde aanloopfase, dat weet ik niet. Nooit eerder heeft hij psychotische klachten gehad.

Enkele dagen erna verdwenen de wanen en stemmen volledig. Nu, een aantal maanden verder, heeft hij geen klachten meer.

Kan een psychose vijf weken na paddogebruik optreden?

Dank u wel voor uw antwoord.

Groet,

Een vriend

Antwoord

Hey Vriend, dank voor vriendschap en goed dat je ons hebt weten te vinden!

Het is inderdaad mogelijk dat een psychose na middelengebruik, zoals het gebruik van paddo’s, pas enkele weken later duidelijk tot uiting komt. Het gebruik van psychoactieve stoffen, zoals psilocybine (het actieve bestanddeel in paddo’s), kan bij sommige individuen – zoals waarschijnlijk ook je vriend – een latente kwetsbaarheid voor psychotische episodes onthullen of verergeren.

Psychose kenmerkt zich door symptomen zoals hallucinaties, wanen, en verwarring over de realiteit. Hoewel de directe effecten van paddo’s meestal binnen enkele uren afnemen, kunnen ze bij sommige mensen langdurige psychische veranderingen teweegbrengen. Dit kan vooral het geval zijn als er een onderliggende kwetsbaarheid is, zoals een aanleg voor psychische aandoeningen.

De vertraging van vijf weken tussen het gebruik van paddo’s en de ontwikkeling van psychotische symptomen bij je vriend kan te maken hebben met verschillende factoren. Het kan zijn dat de psychoactieve stoffen een sluimerende gevoeligheid voor psychose hebben geactiveerd, of dat ze bijgedragen hebben aan een reeks stressoren die uiteindelijk hebben geleid tot een psychotische episode. Het is in de praktijk moeilijk te achterhalen precies, maar is zeker mogelijk…

Het is ook belangrijk om te overwegen dat psychotische symptomen zich soms geleidelijk ontwikkelen. In de aanloopfase kunnen er subtiele veranderingen in gedachten en percepties zijn die niet onmiddellijk worden herkend als onderdeel van een psychose. Dus dat kan ook in die vijf weken zitten…

Het feit dat je vriend na enkele dagen herstelde en nu geen symptomen meer vertoont, is positief. Het is echter belangrijk om alert te blijven op eventuele tekenen van psychische problemen in de toekomst, gezien de ervaring die hij heeft gehad. Hier kun je bij helpen – zonder natuurlijk hem het gevoel te geven dat je de hele tijd alles onder een vergrootglas zit te leggen!

Gezien de complexiteit van deze situatie en de potentiële risico’s van psychoactieve middelen, is het een verstandige beslissing om geen paddo’s meer te gebruiken. Als er in de toekomst nog psychische gezondheidsproblemen optreden, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. Psychische gezondheid is complex en elke situatie is uniek, dus het betrekken van een professional kan helpen om een duidelijk beeld te krijgen en passende ondersteuning te bieden.

Dank voor je betrokkenheid.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 19 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Psychosegevoeligheid

Lees ook