Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Psychose slechts in eigen woning

Vraag

Mijn zoon spreekt met de buren terwijl ieder in de eigen woning verblijft. Door de betonnen muur heen dus. Hij denkt dat er camera’s zijn, dat telefoon en laptop worden gehackt. Is hij elders dan is er rust.

Kan de ervaring van een zeer heftige psychose (van meerdere uren) die plaats heeft gevonden in de eigen woning dit gedrag veroorzaken?

Kan de plek waar je verblijft de oorzaak vormen als gevolg van de nare ervaring?

Antwoord

Ik heb enkele mensen met soortgelijke (veelvoorkomende) ervaringen geholpen om te kunnen verhuizen; vaak komt daar echter de ervaring (afgeluisterd en bekeken te worden) terug. Maar het is de moeite soms waard.

Het is interessant om experimenten te doen: kijken of je ook met de buren praat terwijl ze afwezig zijn; een vriendin dekte alle vermeende camera’s af met post-it’s; jezelf afvragen of je zo belangrijk bent dat mensen zoveel tijd in je steken, misschien is er dan toch wel iets goed mis met ze.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 56
Beantwoord door: Dirk Corstens op 26 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook