Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

psychose

Vraag

Mijn zoon (58 jaar) heeft angst psychose. Hij neemt geen medicijnen en wil met niemand meer contact. Onze zorginstelling wil hem gedwongen laten opnemen. Geen bezwaar. Maar met een advocaat en een rechter zijn eigen zegje doen, dat zie ik niet zitten voor iemand die angstig is.

Is er geen andere manier?

 

Antwoord

Dan zou ik met hem en een familievertrouwenspersoon het gesprek goed voorbereiden. Dan sta je samen sterker en kunnen zijn wensen en het herstelproces zo goed mogelijk worden vormgegeven.

Als dit contact moeizaam verloopt, kan je eventueel eerst zelf met de familievertrouwenspersoon overleggen wat dan de beste manier is. Hoe meer eigen regie hoe minder angst en hoe meer kans op herstel. Ik snap goed dat je hierin wil meesturen ten behoeve van je zoon. Aan de andere kant kan het ook het onderzoeken waard zijn wat jouw rol hierin als moeder is, wat als iemand anders jouw zorgen behartigt en er tussen jouw en je zoon meer ruimte ontstaat? Wat zou dat kunnen opleveren?

Ik weet wat voor dilemma's dit zijn in gesprekken met ouders van kinderen die zo zorgzaam zijn. (Dit was bij Ypsilon, goeie tip om daar ook te informeren). Deze ouders werden ook bewust van hun rol dat ze de zorg niet eindeloos konden blijven bieden omdat ze zelf te oud werden. En wat dan?

Veel succes gewenst samen in dit proces. En vraag ook wat ze gaan doen in de behandeling. Trauma behandeling wordt vaak niet gegeven, terwijl dit juist wel nodig is, blijkt uit onderzoek van David van den Berg.

Hartelijke groet Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 81
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 5 september 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook