Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Traumagerelateerde behandeling voor psychosegevoelig zoon?

Vraag

Mijn man komt uit een gezin met zeven kinderen. Zij zijn slachtoffer van (narcistische) mishandeling door hun moeder, waarbij ze op geen enkele manier werden beschermd door hun vader. Inmiddels heeft de vierde een psychose. Onze zoon is ook psychosegevoelig.

Is er traumagerelateerde behandeling mogelijk in dit soort situaties?

Antwoord

Dank voor je vraag!

Ja, traumagerelateerde behandeling (en dat kan op vele manieren – het komt er op neer dat je het trauma bespreekbaar maakt en de persoon helpt het te integreren) is zeker aangewezen bij de combinatie van psychose en traumatisering in de jeugd.

Dat de psychose familiair bepaald is maakt verder niet uit – kan natuurlijk ook door het trauma komen, dus wellicht des te meer reden om hier aandacht aan te besteden.

Dus voor deze familie, als ze er voor voelen tenminste en het nut er van zien, kan werken aan nieuwe weerbaarheid, via het verwerken van het trauma, zeker helpen – denk ik.

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 55
Beantwoord door: Jim van Os op 1 juli 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Trauma

Lees ook