Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Psychotisch na stoppen langdurig drugsgebruik?

Vraag

Beste,
Ik ben hulpverlener en volgde onlangs een opleiding rond verschillende illegale middelen. Ik meende me te herinneren dat men vertelde dat wanneer iemand na langdurig en veelvuldig gebruik van bv. cocaïne, hiermee plots stopt, daarop psychotisch kan worden.
In de bundel die ik toen meekreeg kan ik dit niet meteen terug vinden.
Ik zocht reeds naar wetenschappelijke artikels die dit onderbouwen maar ook hier bleef het antwoord mij bijster.
Kan u deze stelling bevestigen? Of weet u waar ik hier een antwoord op kan vinden?
Alvast bedankt!

Antwoord

Beste hulpverlener,

Hier is een goede beschrijving met literatuur. http://www.health.gov.au/internet/publications/publishing.nsf/Content/drugtreat-pubs-modpsy-toc~drugtreat-pubs-modpsy-3~drugtreat-pubs-modpsy-3-7~drugtreat-pubs-modpsy-3-7-cws

Iemand die psychosegevoelig is kan natuurlijk makkelijk psychotisch worden tijdens withdrawal, gezien het feit dat er dramatische neurochemische veranderingen optreden in het brein tezamen met soms heftige angst en depressie.

Dus “kan” is altijd goed! Maar regelmatig, nee dat niet….

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 4 september 2018

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Psychosegevoeligheid

Lees ook