Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is een psychotische bedreiging echt en/of strafbaar?

Vraag

Als ik heb vernomen dat iemand in een psychose stemmen hoort die hem opdragen om bijvoorbeeld mij iets aan te doen, betekent dat ook dat hij dat wil doen en/of strafbaar is voor bedreiging?

Antwoord

Dank voor je vraag – heel belangrijk!

Ten eerste betekent het niet zozeer dat hij zelf dat bewust WIL doen, maar het betekent wel dat hij dat – onder invloed van de psychose – KAN doen.

Iemand die handelt onder invloed van de psychose, zoals stemmen, is namelijk meestal (gedeeltelijk) wilsonbekwaam – dat wil zeggen dat de eigen wil ondergeschikt is geraakt aan de psychose en hij niet of alleen gedeeltelijk verantwoordelijk kan worden gehouden voor wat hij doet.

Dus de manier om hier mee om te gaan is meestal niet via aangifte van bedreiging, maar via urgent inschakelen van huisarts en, afhankelijk van wat de huisarts aantreft, eventueel de GGZ crisisdienst die misschien moeten gaan ingrijpen om de persoon te helpen cq eventueel gevaar af te wenden.

Soms is het noodzakelijk om tijdelijk even ‘onder te duiken’, tot huisarts en crisisdienst hun werk hebben kunnen doen.

Succes en aarzel niet om aan de bel te trekken, en zorg goed voor jezelf.

Beantwoord door: Jim van Os op 1 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook