Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Psychotische beleving

Vraag

De afgelopen twee weken hoor ik een stem,een vrouwenstem, zij is echter alles behalve vriendelijk. Ook zie ik dingen van vorm en kleur veranderen. Ik ben vorige week behoorlijk in de war door de politie van straat gehaald en meegenomen naar het bureau waar ik weer een beetje mens werd na een bakje koffie en een agent die ik vertrouw. Nu is de stem nog behoorlijk aanwezig en vervormen en verkleuren nog steeds dingen.

Nu de vraag: als je wanen en hallucinaties hebt maar niet verward bent heb je dan wel of geen psychose?

 

Antwoord

Nee dat is dan geen psychose want je hebt voldoende grip op de werkelijkheid. Wel heb je kenmerken die in een psychose ook voor kunnen komen en dat betekent dat je extra gevoelig bent om dingen op te pikken en open staat voor informatie die anderen niet krijgen. Een extra zintuig dus.

En dat lijkt me schrikken en wat mooi dat je meteen contact zoekt. Je kan informatie en lotgenoten vinden bij Bureau stemmen horen, bij stichting weerklank en het boek omgaan met stemmen horen is als pdf te downloaden.

Over de stem zelf, vaak wil een stem die heel negatief is je via de omgekeerde lading een boodschap meegeven. Ik heb hier zelf geen ervaring mee maar het principe gaat kan zo gaan: de stem zegt je bent het niet waard om te leven, waardoor je ego heeft te ontdekken als reactie, dat je het wél waard bent. Alsof het een hele vervelende mindfuck training is om je innerlijke stem en kracht aan te boren. Er zijn veel mensen die het lukt hun stem te erkennen, ermee in dialoog te gaan en er zelfs mee samen te werken. Dus hopelijk kan je de ondersteunen vinden om dit te leren. En tot slot: vertrouwen is een groot goed, mooi dat je dat op het politiebureau vond. Fijn om te lezen.

Bedankt voor je vraag en succes met het vinden van meer antwoorden, Jeroen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 48
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 8 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook