Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Hoe kun je een psychotische terugval voorkomen?

Vraag

Hallo Clara,

Hoe zou je in de toekomst een psychotische terugval kunnen voorkomen gezien jouw kennis en ervaring?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste J.,

Geen mens is hetzelfde en dat maakt het toch een persoonlijk individueel verhaal hoe mensen een nieuwe psychose kunnen voorkomen. Iedereen heeft zo zijn eigen triggers en gevoeligheden om mee om te leren gaan.

Bij mij was dat bijvoorbeeld onder andere boeken over filosofie en het occulte waar ik overmatig mee bezig was. Ik heb geleerd daar minder in te duiken en niet alles zelf te willen begrijpen, maar vooral er met mensen over te praten die ik vertrouw.

Maar ik kan er toch wat algemene dingen over zeggen:

  • Slaaptekort en/of onregelmatig dag-en-nachtritme speelt een rol bij meer psychische klachten maar kan zeker een rol spelen bij toename van psychosegevoeligheid. Werk met wisseldiensten, veel uitgaan tot in de late uurtjes maar ook bijvoorbeeld nachten blijven studeren om een tentamen te halen is niet handig als je psychosegevoelig bent. Dus letten op je slaapkwaliteit en verdeling ontspanning/activiteit is belangrijk.
  • Liever geen drugs en alcohol of in ieder geval met mate.
  • Aandacht voor voldoende beweging en goede voeding.
  • Blijf in contact met mensen om je heen, familie of vrienden die je vertrouwt. Bespreek de dingen waar je mee worstelt, en laat ze meedenken. Mensen hebben elkaar nodig voor emotionele steun maar ook om te relativeren, om andere gezichtspunten te leren zien en je gedachtes te checken.
  • Ga niet op eigen houtje minderen of stoppen met je medicatie, maar doe dit onder begeleiding.
  • Maak gebruik van je signaleringsplan of maak er eentje. Betrek je naasten hierbij en je hulpverlener.
  • Je kan de WRAP volgen en daar leer je ook steeds beter je eigen triggers en waarschuwingssignalen kennen.
  • Als je worstelt met nare traumatische ervaringen, vraag bij je hulpverlener of je hier behandeling voor kan krijgen, dat maakt je weerbaarder.
  • Volg een cursus CGT bij psychose, dat geeft inzicht in je gedachtes en denkstijlen en maakt je ook weerbaarder.
  • Lotgenotencontact kan helpen, het is niet altijd gemakkelijk om een ander uit te leggen wat er gebeurt bij een psychose. En het kan heel prettig zijn om soortgelijke ervaringen te delen.

Tot slot: geloof in jezelf! Veel mensen met psychosegevoeligheid kunnen een leven leiden als ieder ander en hun persoonlijke doelen bereiken. En het leven blijft immers voor iedereen een uitdaging en iets wonderlijks….

Hopelijk heb je hier iets aan.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Beantwoord door: Clara Koek op 28 december 2022

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Psychosegevoeligheid

Lees ook