Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik PTSS hebben ontwikkeld na mijn psychose?

Vraag

Beste Jim,

Nog dagelijks word ik herinnerd aan mijn psychose. Ik heb daarbij ernstige spanningsklachten. Ik heb moeite met dagelijkse dingen en zelfzorg. De spanningen nemen soms ook af dus ik denk niet dat het door de aripiprazol komt.

Dit was mijn zesde psychose. Ik heb traumatische opnamen gehad, ook in het buitenland.

Kan ik PTSS hebben ontwikkeld na de laatste psychose? Er zijn grenzen, lijkt mij, aan wat ik aankan.

Groeten,

P.

Antwoord

Beste P.,

Ja, er kan zeker sprake zijn van PTSS, wellicht in combinatie met lage stemming en gebrek aan balans in je leven momenteel.

Aripiprazol kan spanningen geven ook – weet niet welke dosis je hebt maar vaak is het vrij hoog gedoseerd, en kan er een lagere dosis geprobeerd worden als experiment om te kijken of je je beter voelt.

Er zijn inderdaad grenzen aan wat een mens aankan. Het is ongelofelijk moeilijk soms om het leven te leven met de combinatie van PTSS-klachten, medicatiebijwerkingen en psychische gevoeligheid die de emoties omlaag kan trekken.

Wellicht is het een optie om een TRE-groep te volgen bij een hertselacademie (bijvoorbeeld Enik in Utrecht). Een TRE-groep staat voor een groep die zich bezighoudt met Tension & Trauma Releasing Exercises, oftewel spanning- en traumaverlossende oefeningen. TRE is een reeks oefeningen die ontworpen zijn om diep gelegen spanningen en stress in het lichaam los te laten, wat vooral nuttig kan zijn voor mensen die trauma’s hebben ervaren.

De oefeningen in TRE richten zich op het bewust activeren van trillingen en schuddingen in het lichaam, wat een natuurlijk reactiemechanisme is dat helpt om de spanning en stress te verminderen. Het idee is dat door het fysiek loslaten van opgeslagen spanningen, ook mentale en emotionele stress en trauma verwerkt en losgelaten kunnen worden.

In een TRE-groep doe je deze oefeningen meestal onder begeleiding van een gecertificeerde TRE-provider, die ervoor zorgt dat de oefeningen op een veilige en ondersteunende manier worden uitgevoerd. De groepssetting kan extra steun en een gevoel van gemeenschap bieden aan de deelnemers, wat het proces kan versterken.

Dank voor volhouden P.!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 6 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Trauma

Lees ook