Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoogte van de lithium dosering

Vraag

Sinds begin maart slik ik lithium, en heb een spiegel van 6,7 bij 500mg. Echter heb ik last van 2 bijwerkingen, trillende handen en verminderd libido/sexuele beleving. Ik wil proberen dat te verbeteren door 400 mg te gaan slikken maar ben bang dat de depressies, die nu een maand duren en milder zijn dan voorheen, dan wellicht erger worden. Is dat een kwestie van uitproberen?

Is het mogelijk nu een lagere dosering te slikken en als ik weer erger depressief wordt hoger, of helpt dat dan niet meer – als de depressie eenmaal is ingezet? Is er uberhaubt kennis over variëren van de dosering?

Dank alvast, en vriendelijke groet,

Antwoord

Het vinden van een optimale dosis van een medicijn is vaak een kwestie van zorgvuldig uitzoeken, zeker als het een middel is wat je lange tijd gaat gebruiken, zoals lithium. Lithium werkt waarschijnlijk boven een spiegel van 0.40 mmol/l. Meestal houden we een spiegel van 0.60 – 0.80 aan, zoals jij nu ook hebt (0.67 bij 500 mg/dag).

Veel bijwerkingen zijn afhankelijk van de dosis. Je zou inderdaad kunnen proberen hoe je je bij 400 mg/dag voelt, de spiegel zal dan waarschijnlijk dalen naar ongeveer 0.5. Mocht je dan minder bijwerkingen hebben, en je stemming niet achteruit gaan, dan heb je een goed resultaat.

Als je onverhoopt depressiever wordt, kun je altijd weer de dosis verhogen. Er is geen reden om aan te nemen dat het dan niet meer werkt. Ik doe dit soort oefenrondes vaak met mijn patiënten.

Je moet dat wel heel zorgvuldig doen, in overleg met je psychiater. Van belang is dat je goed onthoudt wat het resultaat is geweest.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 24 juni 2018

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie

Lees ook