Main content

Vraag

Mijn vrouw is sinds 2012 psychotisch. Ze krijgt Olanzapine waar ze veel baad bij heeft. Ze heeft al een paar keer een afbouw poging gedaan, maar dat ging iedere keer mis waardoor ze weer terug is aan een onderhoud dosis. Ik maak me zorgen om blijvende schade. Ik weet niet hoe dit werkt. Kan ze blijvende rest verschijnselen houden door de afbouw pogingen, of is herstel mogelijk met medicatie.

Ik heb het over een overdreven achterdocht en het moeilijk kunnen omgaan met ongewone dagelijkse situaties als een toeterende auto die voorbij komt.

Alvast bedankt voor de moeite.

Antwoord

Het afbouwen van een antipsychotisch medicijn dat goed heeft gewerkt voor de oorspronkelijke klachten doe ik in het algemeen heel geleidelijk. Ik zie in je bericht geen doseringen staan, maar als iemand bijvoorbeeld 20 mg olanzapine per dag gebruikte, ga ik eerst naar 15 mg, als dat goed gaat een maand later naar 10, dan naar 7,5, naar 5 en 2,5 mg/dag, steeds met ruime tussenpozen.

Zo kun je goed bekijken wat de laagste dosis is waarbij iemand een goed emotioneel evenwicht heeft en zo min mogelijk bijwerkingen. Als je helemaal naar nul wilt zijn daar zelfs speciale afbouwstrips voor te krijgen. Van het afbouwen op zich krijg je geen restverschijnselen, maar het kan natuurlijk wel ontmoedigend zijn als je te snel gaat en dan iedere keer weer omhoog moet. Steeds weer psychotisch worden is natuurlijk iets dat we liever voorkomen, het staat een verder herstel vaak in de weg. Dan liever iets meer bescherming met medicatie.

Blijf zoeken!

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 49
Beantwoord door: Ralph Kupka op 25 maart 2019
  • Deel deze pagina: