Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Seroxat afbouwen: is om de dag nemen een goede strategie?

Vraag

Ben aan het afbouwen van seroxat, ik dacht dat ik er helemaal klaar voor was. Slik het middel zo,’n 15 jaar.

Ben begonnen met 30mg en toch al jaren 20 mg. De laatste maanden 10 mg. Eigenlijk allemaal zonder problemen verlopen. Dus ik dacht nu kan ik wel stoppen. Ben begonnen met 1 dag er tussen te laten en steeds langere tussenpozen. Na een week kreeg ik, huilbuien en verschrikkelijke ergernissen over het verleden. Ik dacht dit komt niet goed en ben terug begonnen met 5 mg. Ik moet zeggen voel me hier best goed bij. Zoals ik al in verschillende artikels heb gelezen zijn huisartsen niet op de hoogte hoe fatsoenlijk er van af te kijken. Ik denk zelf dat de tijd rijp is om er mee te stoppen.

Maar mijn vraag is hoe?

Antwoord

Beste P,

Dank voor je vraag!

Om te beginnen: om de dag nemen is juist NIET de bedoeling en geeft vaak problemen. In jouw geval moet je verder met een taperingstrip – JUIST de laatste beetjes moeten langzaam afgebouwd worden, het is begin is juist makkelijk!

Zie hier voor de taperingstrips: https://urc.mumc.maastrichtuniversity.nl/node/13125

Let wel: niet alle zorgverzekeraars vergoeden ze en komen met allerlei nep-argumenten waarom ze het niet willen vergoeden…

Succes!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook