Main content

Vraag

Passen snel afwisselende stemmingen bij de diagnose autisme? De stemming slaat bij mij meerdere keren per dag om. Kan er iets meer aan de hand zijn?

Antwoord

Beste H.,

Stemmingswisselingen kunnen veel verschillende achtergronden hebben en komen behalve bij (bipolaire) stemmingsstoornissen ook voor bij ADHD, borderline en autisme, om maar een paar diagnosen te noemen. Hoe dat bij jou is kan ik natuurlijk niet beoordelen, dat zou je moeten laten onderzoeken door een psychiater of een klinisch psycholoog.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer uitleg over diagnosen en psychisch lijden:

In dit mini-college legt psychiater en hoogleraar Jim van Os uit welke DSM-diagnosen bij psychose gesteld kunnen worden, wat die betekenen en of dit nu echt allemaal apart aandoeningen zijn.

Meer informatie over stemmingen vind je hier:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 10 april 2020
  • Deel deze pagina: