Main content

Vraag

Beste Peter,

Op advies van mijn behandelaar ben ik gestopt met oxazepam. Ik ben overgestapt op diazepam om vervolgens goed af te kunnen bouwen.

Het gaat op zich heel goed. Ik slikte drie per dag en nu één per dag. Ik kreeg alleen na een paar dagen vreselijke spierpijn, met name in mijn benen. De masseur noemde het stresspijn.

Kan dit komen door het ineens stoppen met oxazepam en het afbouwen van de diazepam?

 

Antwoord

Beste B.,

Te snel stoppen of te snel de dosis verlagen kan onttrekkingsverschijnselen veroorzaken, dat kunnen allerhande klachten zijn, ook de spierpijn waar je nu last van hebt.

Wat je kunt doen om zeker te weten of je met onttrekkingsverschijnselen te maken hebt, is de dosis van je diazepam weer verhogen. Als je spierpijn daardoor weer snel verdwijnt, dan weet je dat je te snel de dosis had verlaagd.

En dan weet je ook dat je, als je veilig en verantwoord wilt afbouwen, de dosis veel geleidelijker moet verlagen en daar meer tijd voor moet nemen. Met standaardmedicatie lukt dat in de praktijk niet heel goed. Met taperingstrips, die je arts aan jou kan voorschrijven, is dat geen probleem.

Ik hoop dat dit antwoord helpt om snel van je spierpijn af te komen en op een goede manier met je diazepam te kunnen stoppen.

Vriendelijke groet,

Peter

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips) en hoe je behandelaar die aan jou kan voorschrijven, vind je op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Peter Groot op 17 augustus 2020
  • Deel deze pagina: