Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe kan ik omgaan met de stem in mijn hoofd?

Vraag

Beste Dirk,

Een jaar geleden heb ik mijn huidige vriend ontmoet. Ik was direct verliefd en begon weer psychotische klachten te krijgen.

In mijn hoofd hoor ik zijn stem. Sinds kort durf ik met hem te overleggen. Ik weet nu dat het onzin is wat er in mijn hoofd speelt. Maar ik blijf af en toe zijn stem in mijn hoofd horen en voer dan een gesprek met hem.

Hoe kan ik hiermee omgaan? Het is een soort trance waarin ik dan zit, dus ik vind het lastig om daaruit te stappen.

Kunt u mij tools geven hoe ik hierin goed voor mezelf kan zorgen?

Groeten,

L.

Antwoord

Mijn advies is om de stem dagelijks op te roepen (terwijl je niet in trance bent) en kort (5 minuten) een gesprek met hem aan te gaan (een gewoon gesprek: ‘waar zou je met mij over willen praten? Ik zou met je over….willen praten’). Het is natuurlijk bijzonder lastig (verwarrend mogelijk) om de stem te horen van je vriend. Om een verschil te kunnen maken zou je de stem een andere naam kunnen geven.

Ga niet met de stem in discussie, maar luister naar hem, zonder te doen/denken wat hij wil. Maak vooral je eigen keuzes en je hoeft geen verantwoording af te leggen aan wie dan ook, zeker niet aan je stem. Je kunt wel uitleggen waarom je bepaalde keuzes maakt.
Blijf vooral nieuwsgierig, laat je niet provoceren.

Mogelijk dat de stem issues aanraakt die tussen jou en je vriend lastig zijn – bespreek en los ze op met je vriend.

Meer info over stemmen:

www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com

SUCCES!

Beantwoord door: Dirk Corstens op 17 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Stemmen horen

Lees ook