Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Stem zegt dat ik dood moet

Vraag

Beste Dirk,

Ik heb een innerlijke stem in mijn hoofd die zegt dat ik dood moet. Dit maakt me angstig. Het is mij niet duidelijk of het mijn gedachten zijn, oftewel mijn kindemotie. Of dat het een stem is. Hoe kom ik daar achter?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste A,

Ik kan me voorstellen dat die stem je angstig maakt. Soms is het moeilijk of onmogelijk een onderscheid tussen een gedachte of een stem te maken. De meeste mensen ‘horen’ een stem. Maar het is wellicht de boodschap die je beangstigt.

Ik heb van stemmenhoorders geleerd om in metaforen te denken. ‘Dood moeten’ kun je vertalen naar ‘je moet nu echt veranderen’. In de wereld van de metaforen en dromen neem je dingen niet letterlijk. Zoals de Tarotkaart ‘De Dood’ een kaart is die je doet schrikken, maar de uitleg is dat er zich een transformatie aandient.

‘Je moet transformeren’ is misschien een boodschap die tot nadenken stemt in plaats van de veroorzaker van een verlammende angst? Verandering is buitengewoon beangstigend. Maar soms is het echt noodzakelijk.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 14 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook