Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is stemmen horen aan te tonen op een MRI scan?

Vraag

Hallo,

Ik was net op het internet aan het rond speuren en las dat het horen van stemmen is aan te tonen op een MRI scan, klopt dit?
Word dit ook bij de stemmen poli gedaan?
Mijn zoon zit bij de GGZ en die hoort stemmen, is een behandeling bij de GGZ ook voldoende om hiervan af te komen ?

Groetjes

Antwoord

Beste G,

Er is bij een fMRI (beeldvorming van de hersenen) soms iets te zien van hersenactiviteit bij stemmen horen maar dat is verder van geen enkel belang of nut voor diagnose en behandeling.

Het lijkt mooi wat kan met fMRI maar in werkelijkheid is het een zeer grof instrument wat alleen kan laten zien of een hersengebied wel of niet actief is. Bij stemmen horen zie je soms hier en daar wat activiteit in het brein, bij verschillende mensen op verschillende plekken, maar voor de diagnose en behandeling heb je daar niets aan.

Met andere woorden: stemmen horen wordt het best behandeld door de persoon te leren een betere relatie met de stemmen te krijgen, zodat je er wat meer afstand van kan nemen en door kan gaan met je leven. Het is hard werk, maar kan wel.

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 6 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook