Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe ga ik om met de stemmen die ik hoor als ik boos ben?

Vraag

Beste Dirk,

Ik heb regelmatig woede-ervaringen en als ik dan boos word komt er een stem in mijn hoofd die dingen zegt zoals: ‘verkoop hem een stoot en stop niet tot je bloed ziet’. Ik luister er nooit naar maar het wordt wel steeds interessanter om het te gaan doen. Vroeger luisterde ik er wel naar maar ik wil dat niet meer. Maar het komt toch elke keer weer omhoog en het wordt steeds luider en de boodschap steeds erger.

Heeft u tips hoe ik hiemee kan omgaan?

Groetjes,

F.

Antwoord

Het lijkt me de moeite waard om te onderzoeken wie die stem precies is en representeert. En wanneer die in je je leven gekomen is en waardoor. Wat is er gebeurd dat je die stem bent gaan horen?

Veel stemmenhoorders die ik ontmoet, hebben een groot probleem met weerbaarheid. Ze durven eigenlijk niet boosheid te uiten op een manier die het risico op afwijzing met zich meebrengt. Je moet in het leven grenzen leren stellen naar anderen, en dat is niet makkelijk als je niet uit de toon durft te vallen.

Stemmen met dit soort boodschappen zijn moeilijk te weerstaan, maar betekenen vaak dat ze willen dat je je kracht laat zien. En die laat je niet zien door iemand op zijn bek te slaan, maar door duidelijk te maken, met woorden, dat je ergens niet van bent gediend.
Het is mogelijk dat je stem je wil helpen sterker en weerbaarder te zijn. Maar zoals gewoonlijk met stemmen, overdrijven ze enorm.

In mijn ogen moet je nooit gehoorzamen aan wie dan ook. Ook niet aan stemmen. Maar luisteren is iets heel anders. Onderzoeken wat er daadwerkelijk bedoeld wordt.

Rufus May en Elisabeth Svanholmer hebben daar een mooie tekst over geschreven. Op hun website vind je nog veel meer interessante overwegingen.

Je bent niet de enige die dit soort stemmen hoort. Uit machteloosheid geboren, vaak!

Succes!

Beantwoord door: Dirk Corstens op 27 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook