Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Stemmen die mijn lichaam ook overnemen?

Vraag

Ik heb meerdere stemmen in mijn hoofd maar ik kan ze niet verstaan. Ik merk dat ze er zijn doordat ik ze wel hoor praten en door de reactie van mijn lichaam. Ik heb het gevoel dat in sommige specifieke situaties deze stemmen mijn lichaam ook overnemen. Dan kan ik niks meer doen totdat iemand die ik vertrouw me aanraakt (soms werkt het horen van die persoon z’n stem ook) of tot ik in slaap val. Meestal weet ik wat er ondertussen gebeurt, maar het besef van tijd verdwijnt.

Wat is dit en hoe kan ik hiermee omgaan?

Antwoord

Het klinkt als depersonalisatie-derealisatie; een wat ‘mildere’ vorm van dissociëren waarbij je niet meer weet wat er is gebeurd. Maar dat is misschien jargon wat jou misschien niet zo veel zegt.

Je schrijft dat je de stemmen die je hoort niet kunt verstaan. Maar ze reageren op specifieke situaties (welke? vraag ik me dan af – dat zou een aanwijzing kunnen zijn voor waar de stemmen voor staan). Ze nemen je lichaam niet voor niets over (angst?). Je mag er kennelijk wel bijblijven, maar zelf niets doen (van de stemmen?). Misschien kunnen de stemmen zich wel duidelijk maken door dingen op te schrijven? Kun je ze in dromen wel verstaan? Spreken ze een andere taal? Of door elkaar heen? (dan zou je ze kunnen vragen om een voor een te spreken) Of durf je er niet naar te luisteren? (probeer dan een spreekuur in te stellen dat je iedere dag bijvoorbeeld vast 5 minuten je voor ze open stelt).

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 17
Beantwoord door: Dirk Corstens op 8 januari 2020

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook