Main content

Vraag

Hallo,

Ik gebruik vanwege eerdere psychosen en psychosegevoeligheid lorazepam en aripiprazol . Ik reageer het beste op de lorazepam en niet op de antipsychotica.

Ik heb momenteel heel veel last van verschillende stemmen die heel erg schreeuwen en huilen, wat niet om aan te horen is. Dit is voor mij ondraaglijk. Mijn psychiater gaf het advies om de aripiprazol op te hogen. Nog meer last van de stemmen. Het is onhoudbaar. Wederom de aripiprazol opgehoogd. Dat maakte het nog erger.

Vanwege angst voor de stemmen en slecht slapen kreeg ik nog 25 mg Phenergan erbij. Deze heb ik gekregen voor 13 dagen.

Ik voel me een zombie en de stemmen worden steeds erger.

De psychiater heeft weinig tijd en ik weet niet meer wat ik kan doen.

Ik hoop dat u mij wat verder kunt helpen.

Vriendelijke groet,

N.

Antwoord

Beste N.,

Wat een vervelende toestand voor je! Heel lastig.

Ik mag via online spreekuur geen gericht medicatieadvies geven, maar kan wel in algemene termen redeneren. Relevant voor jouw vraag is het volgende:

  1. Aripiprazol kan stemmen horen soms verminderen, maar we zien ook soms paradoxale reacties waarin de aripiprazol de stemmen juist erger maakt.
  2. Als er een duidelijk verband is tussen het beginnen gebruiken c.q. een dosisverhoging van een medicijn en de verergering van een symptoom, en er is geen snelle verbetering, dan moet je overwegen die medicatie weer te stoppen en eventueel te vervangen door een ander medicament zoals quetiapine.
  3. Medicatie werkt vaak niet zo goed voor stemmen horen. In dat geval kan een stemmenhoordersgroep (een groep met andere mensen die stemmen horen en uitwisselen van hoe de mensen daarmee omgaan en wat helpt) soelaas bieden en soms ook psychotherapie.
  4. Phenergan 25 mg kan helpen om te slapen en zou je om die reden kunnen proberen.

Hope this helps en bedenk: dit is GEEN officieel medicatieadvies!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 9 december 2021
  • Deel deze pagina: