Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

De stemmen lijken erger te worden sinds aripiprazol, wat is een goed alternatief?

Vraag

Mijn dochter (20 jaar) krijgt nu een jaar aripiprazol en haar hoofd blijft maar druk en ze hoort stemmen. Daarbij heeft ze steeds meer last van suïcidale gedachten en automutilatie.

Het zou met de medicatie toch juist rustiger moeten worden in haar hoofd? Het wordt bij haar alleen maar erger.

Wat is uw gedachte hierover en wat zou een alternatief zijn voor haar?

Antwoord

Soms helpen antipsychotica ’tegen’ stemmen, in de zin dat ze verdwijnen, meestal vermindert slechts de impact (minder angst) maar blijven ze op de achtergrond aanwezig.

Regelmatig zien wij mensen bij wie jarenlang antipsychoticagebruik niet tot beter kunnen omgaan met stemmen leidt. Het verhaal van uw dochter klinkt helaas erg bekend.

Wij proberen de betekenis van de stemmen te achterhalen en van daaruit een herstelprogramma op te stellen (het ‘Maastrichts Model’).
U kunt eventueel terecht bij diverse steunpunten stemmen horen (Nijmegen, Den Haag, Leiden, Utrecht) en de stemmenpoli Alkmaar of Utrecht of Groningen.

Hieronder wat websites waar u meer over stemmen horen kunt lezen:

www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com

Beantwoord door: Dirk Corstens op 16 april 2024

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook