Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Ik hoor stemmen, is er behandeling mogelijk in omgeving Rotterdam?

Vraag

Goedemorgen meneer Corstens,

Ik zou graag willen vragen wat ik verder kan doen met het hebben van stemmen. Ik heb al 29 jaar last van stemmen. Ik weet ook heel goed waar het vandaan komt.

Ik heb een zware jeugd gehad en ik ben uitgehuwelijkt op m’n 16e jaar. Toen begonnen de stemmen dingen te vertellen die ik niet kon weten in een vorm meestal van iemand die ik al ken.
Daarnaast hebben ze vaak dezelfde kenmerken als hoe mijn moeder en mijn vader met mij om gingen, voornamelijk mijn moeder. De stemmen zijn erg destructief en laten niets heel van me. Ik ben de slechtste van de slechtste. Ik heb in alles maar dan ook alles gefaald. Ik ben lelijk dik. En ik meen te horen wat de ander over mij denkt: Dat anderen mij haten en allerlei (ook negatieve) gedachten over me hebben. Het doet heel veel pijn. Medicijnen helpen ook niets.

Weet u of er een behandeling in Rotterdam of omgeving is. Of kunt u mij advies hierin geven?

Antwoord

Beste L,

Dit is voor mij een overbekend verhaal. Stemmen ontstaan in situaties waarin mensen overweldigd worden door emoties die ze niet kunnen hanteren. Vaak vertegenwoordigen de stemmen mensen die een rol hebben gespeeld in die overweldigende situatie. Zoals in jouw geval je vader en moeder. Onderliggend speelt vaak dat de stemmenhoorder een negatief zelfbeeld heeft en niet met gevoelens kan / durft om te gaan. En dit kun je in principe met hulp van anderen leren.

Belangrijk is dat je je realiseert dat de stemmen van jou zijn. En dit vind je misschien gek, maar vaak willen jouw stemmen je beschermen. Dit doen ze echter op een manier die absoluut niet helpt. Stemmen zeggen extreme dingen, want daar luister je naar, daar kun je niet aan ontkomen. Je kunt leren de stemmen te vertalen. Ze willen voorkomen dat je nog eens in zo\’n situatie komt door ervoor te zorgen dat je helemaal niet meer in contact met mensen durft te komen, een extreme oplossing die natuurlijk helemaal geen oplossing is. Ze voeden zich met jouw angst en gebruiken de woede die jij niet kon of durfde toe te laten.

In den Haag is een steunpunt stemmen horen. Misschien vind je daar wat je kunt gebruiken.
http://www.stichtingweerklank.nl/steunpunt-stemmen-horen-haaglanden/

Over stemmen horen kun je lezen op de website www.levenmetstemmen.nl of intervoiceonline.org

Met vriendelijke groet,

Dirk Corstens

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 44
Beantwoord door: Dirk Corstens op 11 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook