Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Stemmen horen

Vraag

Mijn echtgenoot hoort stemmen, hij hoort dat ik hem constant uitmaak, slecht over hem spreek … we hebben dus dagelijks ruzie. Hij is heel agressief tegenover mij want hij begrijpt niet hoe dat zijn vrouw hem zo kan uitmaken, dus hij heeft geen besef dat hij stemmen hoort. Ik heb dit meermaals gezegd maar hij gelooft mij niet!

Hij weigert medicatie te nemen omdat hij dit al 3 jaar zou gedaan hebben zonder resultaat.

Mijn vraag is: wat kan hij hier aandoen, kan er nog iets gedaan worden aan zulke ziekte? Wat hij heeft is dagelijks en niet 1 of 2 keer zoals ik hier op de site lees.

Kan ik hem helpen want dit is echt geen leven!

Alvast bedankt!

Antwoord

Hoort hij uw stem ook als u er niet bent? Bent u ook van mening dat de medicatie niet hielp?

Soms helpt medicatie om de stemmen – vooral de angst – op de achtergrond te krijgen, maar vaak ook niet. Als hij alleen benaderd wordt met ‘jij bent ziek’ dan zul je het samen niet oplossen.

Probeer gezamenlijkheid te creëeren. Dat je samen gaat onderzoeken hoe het zit. Probeer neutraal te reageren als hij u van iets beschuldigt wat u niet hebt gezegd. Als u iets niet gezegd hebt hoef je je daar niet beledigd door hoeft te voelen. Bespreek met elkaar je relatie. Waar je wel en waar je niet boos over bent, waar je je wel aan ergert, en waar niet.

Er is veel te vinden over stemmen horen:
www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 32
Beantwoord door: Dirk Corstens op 8 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook