flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Hoe verklaart u mijn stemmingsschommelingen? * eSpreekuur

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe verklaart u mijn stemmingsschommelingen?

Vraag

Beste Ralph Kupka,

Ik heb een bipolaire stemmingsstoornis en zit vaak aan de depressieve kant.

De laatste jaren ervaar ik veel stemmingswisselingen: overdag depressief en inactief en aan het begin van de avond klaart mijn depressie op. Ik maak dan plannen voor de volgende dag. De avond vind ik prettig maar de volgende dag begin ik weer depressief en komt er niks van mijn plannen terecht.

Ik gebruik 200 mg lamotrigine.

Heeft u een verklaring voor deze vorm van stemmingsschommelingen?

Dank u wel.

Antwoord

Beste R.,

Het is inderdaad zo dat depressieve verschijnselen bij veel mensen de neiging hebben om in de loop van de dag minder hevig te worden en in de avond soms zelfs helemaal zijn verdwenen. Dit wordt een ‘dagschommeling’ genoemd. Bij een bipolaire stemmingsstoornis kan er in de avond zelfs sprake zijn van een lichte vorm van hypomanie. Wat ook een rol kan spelen is dat avonden rustiger zijn en de druk om de dag door te moeten komen wegvalt. Frustrerend is dat je de volgende ochtend weer terug bent bij af. Al met al kan het erop duiden dat de behandeling nog niet optimaal is.

Misschien moet de dosering van de medicatie nog eens worden bekeken, of moet de combinatie van medicijnen worden aangepast. Misschien moet je je dagen anders inrichten. Ik kan dat via PsychoseNet niet beoordelen. Bespreek dit nog eens met je behandelaar. Maar zoals gezegd: zo’n dagschommeling in de stemming komt veel voor.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65

Beantwoord door: Ralph Kupka op 28 augustus 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook