Main content

Vraag

Hallo Peter,

Ik ben bezig met het afbouwen van mijn pammetjes, maar loop tegen het feit aan dat ik ‘s nachts niet meer slaap zonder het gebruik van lormetazepam.

Ik slik nu overdag nog 40 mg oxazepam (ben geminderd van 60 mg) en voor de nacht 2 mg lormetazepam. Wanneer ik met name van de lormetazepam een kwartje afhaal, merk ik direct dat ik niet meer slaap en dat de onrust toeneemt. Ik gebruik deze dosering al meer dan een jaar.

Het afbouwen van oxazepam overdag lukt ook niet verder, ik merk dat de onrust te groot wordt en het verlangen naar oxazepam in mijn hoofd blijft spoken. Vandaag een consult bij de psychiater en die geeft aan dat ik blijkbaar nog niet toe ben aan afbouwen, dat mijn lichaam dat aangeeft.

Echter wil ik zelf zo graag weer autorijden, vrijheid hebben, en ben ik helemaal klaar met de medicijnen. Het liefst wil ik helemaal stoppen, maar dit voelt als geen optie.

Heeft u nog tips?

Groeten,

E.

Antwoord

Beste E.,

Je gebruikt oxazepam en lormetazepam en wilt met beide middelen graag stoppen. De verstandigste manier om dat te doen is om geleidelijk de dosering te verlagen. Het is verstandig om dat één voor één te doen, dus ofwel eerst je oxazepam afbouwen en daarna je lormetazepam of eerst je lormetazepam en daarna je oxazepam. De reden om het niet allebei tegelijk te doen is dat jij en je behandelaar anders, als je tegen problemen aanloopt, niet goed weten welk middel voor die problemen zorgt.

Je gebruikt 2 mg lormetazepam en merkt direct dat je niet meer slaapt en onrustig wordt als je daar een kwart vanaf haalt. Ik denk dat dat niet heel gek is en dat je dan last van onttrekkingsverschijnselen hebt, doordat de dosis te snel is verlaagd. Dat kwart pilletje is een halve milligram en dat lijkt niet veel, maar het is wel een verlaging van maar liefst 25% van de dosis en dat is meer dan genoeg om last van onttrekkingsverschijnselen te krijgen.

Als je met je lormetazepam wilt stoppen dan is de juiste manier om dat te doen om de dosis veel geleidelijker en in veel kleinere stappen te verlagen en daar voldoende tijd voor te nemen. Met de doseringen voor lormetazepam die je apotheker kan leveren zal dat in de praktijk heel moeilijk of praktisch gezien onmogelijk zijn. Maar het is wel mogelijk als je van lormetazepam overstapt op het vergelijkbare middel temazepam. Voor temazepam zijn er taperingstrips die je behandelaar voor jou kan voorschrijven waarmee je in een tempo dat voor jou werkt heel geleidelijk kunt proberen af te bouwen.

Ik raad je aan om tijdens het afbouwen gebruik te maken van het zelfmonitoringformulier dat bij iedere taperingstrip zit. Als je dat iedere dag invult dan help je jezelf en je behandelaar om te bepalen of het afbouwen voor jou naar wens verloopt. Dat biedt jullie de mogelijkheid om, wanneer dat nodig mocht blijken, de afbouwsnelheid op tijd aan te passen (te verlagen of een tijdje op dezelfde dosis te blijven).

Bespreek dit advies met je behandelaar, want die moet samen met jou beoordelen wat het beste voor jou is om te gaan doen. Door goed samen te werken kunnen jullie er samen voor zorgen dat het afbouwen voor jou zo goed en zo veilig mogelijk kan verlopen met zo weinig mogelijk onttrekkingsverschijnselen. Dat biedt jou de grootste kans om uiteindelijk van je benzo's af te komen. Ik hoop dat dat je zal lukken.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 29 mei 2020
  • Deel deze pagina: