Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Heb ik studiestress of is het erger dan dat?

Vraag

Ik ben 24, vrouw en student. Op het moment ben ik bezig met mijn afstudeerscriptie schrijven.

De laatste tijd merk ik dat ik heftige emoties/gevoelens heb en gedrag vertoon wat ik niet tijd kan verklaren.

Ik denk dat ik in 1e instantie gewoon behoefte heb om mijn verhaal te doen. Daarnaast vraag ik me ook vaak of ik niet nu hulp moet zoeken voordat ik echt ‘flip’.

Het gaat om het volgende:
Mijn afstuderen loopt voor geen meter. Ik kan niet uit bed komen. Lig nachten wakker met stress en paniek aanvallen(?). Hartkloppingen, zweetaanvallen en continu het gevoel dat ik betrapt kan worden.

Verstoppen en betrapt kunnen worden zijn wel weer dingen die ik al langer heb. Het gevoel dat alles stiekem moet.

Ik heb het idee dit dit nu allemaal weer klinkt als alleen maar studie stress en niet weten wat ik hierna wil.

Toch heb ik het idee dat het wat meer is dan dat. Ik ben gewoon niet meer blij…

Ik heb het gevoel alsof ik onder een deken zit. Dat de wereld aan me voorbij gaat. Dat het allemaal langs me heen glijdt. Dat ik niks kan vastpakken. Alles voelt dof.

Denk dat m’n grootste probleem nu is dat ik even niet meer weet hoe ik m’n patroon moet verbreken. Ik probeer een ritme aan te houden. Ik probeer me echt te concentreren als ik aan m’n scriptie zit. Ik probeer te genieten van de leuke momenten.

Ik heb al wel met m’n moeder gebeld en besproken hoe stressvol ik het afstuderen ervaar. Maar aangeven hoever ik achterloopt durf ik ook niet echt.

Ik denk dat ik dit monoloog nog wel even vol kan houden.

Denk dat mijn belangrijkste vraag is: ik wil met iemand praten. Dat ik zo mezelf weer even op het juiste spoor kan zetten. Hoe en waar doe ik dat?

Met vriendelijke groet,
F.

Antwoord

Beste F,

Wat vervelend voor je dat het studeren met zoveel weerstanden en angsten gepaard gaat. Hoe dat komt is natuurlijk niet te zeggen zonder dat in een gesprek nader te onderzoeken.

Ik denk dat je belangrijkste vraag (ik wil met iemand praten), een hele goede vraag is. Vaak helpt het om met familie of vrienden te praten, maar soms geeft het meer inzicht om met een psycholoog te praten, die met wat meer afstand kijkt en vaker met vergelijkbare problemen te maken heeft, en daarvoor ook oplossingen kan bieden.

Is er geen studenten psycholoog om eens mee van gedachten te wisselen?

Anders kun je ook je door de huisarts naar een eerstelijns psycholoog laten verwijzen. Ik hoop dat je daar wat verder mee komt, en je je studie kunt afronden.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 juli 2018

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook