Wat moet je doen om te zorgen dat de taperingstrips toch vergoed worden?
Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.
Wat moet je doen om te zorgen dat de taperingstrips toch vergoed worden?
Beste K.,
Je kunt aan je behandelaar vragen om aan je zorgverzekeraar te laten weten dat zo’n geleidelijkere afbouw voor jou medisch noodzakelijk is. En dat je behandelaar, door aan jou een geleidelijk afbouwschema op maat voor te schrijven, wil bereiken dat je tijdens het afbouwen zo weinig mogelijk en hopelijk zelfs helemaal geen onttrekkingsklachten zult krijgen. Klachten waar je ziek van kunt worden en waardoor jouw afbouw kan mislukken. Waardoor je dan onnodig en langdurig medicatie moet blijven gebruiken die je misschien helemaal niet meer nodig hebt. Wat jouw zorgverzekeraar dan misschien (onnodig) nog jarenlang moet blijven betalen.
Voor jouw zorgverzekeraar zou dit dan een reden moeten zijn om de afbouwmedicatie, die jij volgens je behandelaar nodig hebt, te vergoeden. Als je zorgverzekeraar dan toch nog weigert om jouw afbouwmedicatie te vergoeden, dan kun je daar bij je zorgverzekeraar bezwaar tegen maken. Als dat niet helpt dan heb je daarna nog de mogelijkheid om bij een hogere instantie bezwaar te maken. Meer informatie hierover vind je onder dit antwoord.
Ik wil je in dit verband nog wijzen op het PsychoseNet webinar Afbouwen Psychiatrische Medicaties (zie hieronder). Omdat daarin wordt uitgelegd waarom zo’n geleidelijke afbouw op maat nodig is, en hoe je dit samen met je behandelaar in de praktijk kunt brengen. Ik nodig je graag uit om dat een keer rustig te bekijken en daar zelf over na te denken.
Met vriendelijke groet,
Peter
WEBINAR MET UITLEG OVER AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switchstrips en strips op maat) en hoe die kunnen worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl en voor België: www.taperingstrip.be.
PERSOONLIJK ADVIES BIJ HET KIEZEN VAN EEN AFBOUWSCHEMA
Ook kunnen behandelaars bij de apotheker een persoonlijk advies vragen voor een afbouwschema voor een patiënt.
UITLEG OVER DE ONTWIKKELING VAN TAPERINGSTRIPS, hoe die werken en hoe die kunnen worden voorgeschreven wordt ook gegeven in dit blog:
https://madinthenetherlands.org/onttrekking-veilig-en-op-maat-afbouwen-psychofarmaca/.
VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.