Main content

Vraag

Goedendag,

Ik ben in mei begonnen met oxazepam 15 mg, 10 dagen later kreeg ik temazepam 10 mg erbij. Toen ik drie weken later stopte met oxazepam kreeg ik zware ontwenningsverschijnselen. Daarom ben ik overgestapt van oxazepam op diazepam 3 mg.

Ik zit nu op 1 mg. Ik bouw zelf af door middel van vijlen.

Ik wil ook graag temazepam afbouwen, maar niet via diazepam omdat ik daar erg suf van word.

Kan ik nu al de temazepam in kleine stapjes afbouwen, of moet ik wachten tot ik klaar ben met de diazepam?

 

Antwoord

Beste B.,

Het algemene advies in richtlijnen is om benzodiazepinen in beginsel niet langer dan 14 dagen voor te schrijven om gewenning en afhankelijkheid te voorkomen. Dat dat gevaar reëel is heb je inmiddels zelf gemerkt toen je probeerde te stoppen. Daarbij is heel duidelijk gebleken dat dat voor jou, als je dat te snel doet, problemen oplevert in de vorm van onttrekkingsverschijnselen.
De goede manier om dat te voorkomen is om heel geleidelijk te stoppen volgens een verantwoord en hyperbolisch afbouwschema.

Hyperbolisch houdt in dat je bij het afbouwen naar het einde toe steeds langzamer gaat door de dosering in steeds kleinere stapjes te verlagen. Dat is in feite wat je nu al probeert te doen door iedere dag iets meer van een tablet af te vijlen. Dat zou kunnen lukken als je in staat zou zijn om dat tot het einde toe voldoende nauwkeurig te doen. Uit de praktijk blijkt dat dat niet goed mogelijk is. Je zult aan het einde last krijgen van variaties in de dosering die je inneemt die verantwoord afbouwen voor jou niet goed mogelijk maken.

Om dit wel mogelijk te maken zijn taperingstrips ontwikkeld (afbouwmedicatie). Daarmee kun je wel in hele kleine stapjes en volgens een verantwoord afbouwschema afbouwen. Daarmee kun je ook tijdens het afbouwen volgen hoe dat voor jou gaat, zodat snel het schema kan worden aangepast als blijkt dat je last krijgt van onttrekkingsverschijnselen. Je moet hiervoor één keer per dag het zelfmonitoringformulier invullen dat bij iedere taperingstrip zit. Dat is niet moeilijk en kost niet veel tijd en het helpt jou en je behandelaar om het afbouwen goed te laten verlopen. Informatie over afbouwmedicatie vind je hieronder.

Taperingstrips zijn beschikbaar voor zowel diazepam, temazepam als oxazepam. Dat betekent voor jou dat je al deze middelen met behulp van taperingstrips kunt afbouwen, en dat het niet nodig is om eerst van het ene middel op het andere over te stappen.

Tegelijk afbouwen van meer dan één medicijn is niet handig, omdat dan, als er tijdens het afbouwen problemen (onttrekkingsverschijnselen) optreden, niet duidelijk is door welke middel die worden veroorzaakt. Het is daarom aan te raden om verschillende medicijnen één voor één af te bouwen. Je kunt ervoor kiezen om te beginnen met het middel waar je het allereerst en het allerliefst vanaf wilt (in jouw geval waarschijnlijk diazepam).

Ik raad je aan om, waar je ook voor kiest, voor het afbouwen voldoende tijd te nemen. Je wilt natuurlijk liefst zo snel mogelijk van al die medicatie af, maar je moet je realiseren dat je uiteindelijk het meest geholpen bent als het lukt om verantwoord en zonder problemen te stoppen, zodat je je weer beter zult voelen en zonder dat je daarna opnieuw klachten krijgt.

Bespreek dit antwoord met je huisarts. Ik hoop dat dat je zal helpen om veilig en zonder veel gedoe met je benzodiazepinen te kunnen stoppen.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 18 augustus 2020
  • Deel deze pagina: