Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Vallen mijn klachten onder dissociatie of kan dit ook iets anders zijn?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb al lange tijd last van derealisatie/depersonalisatie. Dit is echter toegenomen na een coronabesmetting.

Ik ben onder behandeling in de ggz maar niemand die het goed weet. Mijn grote angst is dementie.

Sinds de laatste weken word ik met de dag slechter en alles om mij heen komt niet binnen. Ik kijk ergens naar maar neem het niet op. Ook de mensen om mij heen lijken steeds verder weg.

Kan dit echt dissociatie zijn of kan dit ook iets anders (complex trauma) zijn?

Ik weet even niet meer wat ik moet doen en het is doodeng.

Alvast dank!

Antwoord

Hey S.,

Wat goed dat je hier komt!

Het lijkt erop dat je momenteel worstelt met dissociatie, derealisatie en depersonalisatie, wat versterkt lijkt te zijn na het doormaken van corona. Ik begrijp dat dit erg verontrustend voor je kan zijn en het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent in deze ervaring.

Dissociatie, derealisatie en depersonalisatie zijn symptomen die kunnen voorkomen bij complexe posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dissociatie is een mechanisme waarbij je geest zichzelf tijdelijk loskoppelt van de realiteit om met overweldigende emoties of situaties om te gaan. Dit kan leiden tot het gevoel alsof je gescheiden bent van je lichaam (depersonalisatie) of alsof de wereld om je heen niet echt is (derealistatie).

Dementie, aan de andere kant, is een neurodegeneratieve aandoening die meestal ouderen treft en resulteert in een geleidelijke achteruitgang van cognitieve functies, zoals geheugen, denken en redeneren. Hoewel dissociatie en dementie beide invloed kunnen hebben op je waarneming van de realiteit, hebben ze verschillende oorzaken en verlopen. Dementie heb je niet – de kans daarop is ongeveer nul denk ik.

Dissociatieve symptomen kunnen inderdaad verband houden met je trauma en complexe PTSS. Er zijn gespecialiseerde behandelingen beschikbaar die zich richten op het aanpakken van dissociatieve symptomen en het onderliggende trauma. Enkele voorbeelden zijn traumagerichte cognitieve gedragstherapie, EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en psychodynamische psychotherapie. Het is belangrijk om met je behandelaar in de ggz te bespreken welke therapieën het beste bij jouw situatie passen. Ook lichaamsgerichte therapie is een optie bij een psychomotore therapeut.

Hoewel het moeilijk kan zijn om met deze symptomen om te gaan, is het belangrijk om te onthouden dat er hulp beschikbaar is en dat het mogelijk is om te herstellen. Probeer open te communiceren met je therapeut en je ondersteuningsnetwerk, en wees geduldig met jezelf tijdens het herstelproces.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 13 mei 2023

Gerelateerd

Meer over

dissociatie
Trauma

Lees ook