Main content

Vraag

Mijn vraag gaat over op welke leeftijd kan worden bepaald of een persoon last heeft van hypomanieën of van manieën. Ik ben 18 jaar. Mijn therapeut denkt te kunnen constateren dan ik behalve van depressieve periodes (meerdere keren voorgekomen, periodes van enkele weken/maanden) ook hypomanische episodes krijg.

En is het zo dat een patiënt met slechts één van de twee manie soorten van doen heeft? Of kan het zo zijn dan men de ene keer na een sombere periode een hypomanie heeft, de andere keer een manie?

 

Antwoord

Bipolaire stemmingsstoornissen beginnen over het algemeen in de puberteit of op jongvolwassen leeftijd, dus zeg maar na het 12e jaar.

Vaak begint het eerst met depressieve klachten, en pas later komen daar manische of hypomanische verschijnselen bij. Het vaststellen van een manie of hypomanie bepaalt of we het een bipolaire stoornis noemen, naast depressieve episoden. Stemmingsstoornissen zijn bij iedereen weer anders in het verloop.

Kijk voor meer informatie eens op de websites www.kenbis.nl of www.thuisarts.nl.

Daar vind je denk ik wel een uitgebreid antwoord op de vragen die je stelt.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis / bipolariteit:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 18
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 april 2019
  • Deel deze pagina: