Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is het een idee om eerst vanuit huis met een deskundige aan mijn angst te werken?

Vraag

Hallo Jim,

Jouw antwoord op mijn vorige vraag over angst is dat de enige behandeling voor angst die echt werkt bestaat uit de angst langzaam in het gezicht leren kijken, liefst met een beetje strenge begeleider.

Hoe zie je dat in de praktijk, in mijn geval, toegepast?

Hoe sta je tegenover mijn gedachte van hulp? Samen met een kundig iemand bij mij thuis in eerste instantie in een soort bubbel te gaan om van daaruit te kijken of het voor mij mogelijk zou zijn om uit mijn isolement te raken?

Hartelijke groet,

W.

Antwoord

Hey W.,

Hier is een voorbeeld van wat je zou kunnen doen:

Exposuretherapie is een vorm van cognitieve gedragstherapie (CGT) die wordt gebruikt om angststoornissen, waaronder agorafobie, te behandelen. Het doel van exposuretherapie is om je geleidelijk bloot te stellen aan situaties die je angstig maken, zodat je kunt leren omgaan met de angst en uiteindelijk minder bang wordt voor deze situaties.

Hier zijn enkele stappen die je zou kunnen overwegen bij het opstellen van een exposureprogramma voor agorafobie:

  • Maak een hiërarchie van angstsituaties. Maak een lijst van situaties die je angstig maken, variërend van de minst beangstigende tot de meest beangstigende. Probeer voor elke situatie een angstniveau toe te kennen op een schaal van 0 tot 10.
  • Begin met de minst beangstigende situatie. Begin met het blootstellen aan de situatie die het laagste angstniveau veroorzaakt. Oefen deze situatie totdat je angst aanzienlijk is afgenomen.
  • Werk langzaam omhoog in de hiërarchie. Ga geleidelijk verder met situaties die hogere angstniveaus veroorzaken. Neem de tijd om je aan te passen aan elke situatie en oefen regelmatig om je angst te verminderen.
  • Oefen diepe ademhalings- en ontspanningstechnieken. Leer en oefen ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, progressieve spierontspanning en mindfulness om je te helpen je angst onder controle te houden tijdens de blootstellingssessies.
  • Wees geduldig en volhardend. Exposuretherapie kan moeilijk en uitdagend zijn, maar het is belangrijk om geduldig te zijn en vol te houden. Het kan tijd en oefening vergen om aanzienlijke vooruitgang te boeken.
  • Zoek professionele hulp – dit kan ook heel goed online! Dus de psycholoog hoeft niet bij je thuis te komen, je kunt gewoon videobellen met een psycholoog. Overweeg dan om samen te werken met een therapeut die ervaring heeft met het behandelen van agorafobie en exposuretherapie. Een professionele therapeut kan je begeleiden bij het opstellen en uitvoeren van een effectief exposureprogramma en je ondersteunen tijdens het proces.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 27 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang
Behandeling

Lees ook