Main content

Vraag

Geachte Dick Bijl,

Jaren heb ik last gehad van depressie en van de 6 verschillende antidepressiva die ik heb geprobeerd krijg ik vooral ernstige bijwerkingen.

Het afgelopen jaar heb ik 187,5mg venlafaxine gebruikt om te overleven. Sinds een paar maanden ben ik succesvol behandeld met rtms waar ik heel blij mee ben. Maar afbouwen lukt niet. Ik heb het al geprobeerd met 7mg per week maar ik word er doodziek van. Overgeven, koorts, schokken, rillen, angstaanvallen en nog veel meer. Ik weet echt even niet meer hoe verder. Ik moet er vanaf. Want de bijwerkingen zijn er altijd.

Mijn psychiater heeft weinig tot geen verstand van afbouwen en ik zoek daarom professionele hulp. Bestaat er zoiets als taperingstrips en ambulante begeleiding? Of een (niet-verslavend) middel wat me helpt af te bouwen?

Ik hoor graag uw reactie tegemoet,

Met vriendelijke groet,

Ard-Jan Neele

Antwoord

Beste A,

 

Hartelijk dank voor je vraag.

Het afbouwen van venlafaxine kan voor sommigen een groot tot zeer groot probleem vormen. De belangrijkste oorzaak daarvan is dat de laagst beschikbare dosis 37,5 mg is. Lager kun je dus niet komen, daarna komt o.

Ik adviseer je ofwel met je apotheker een afbouwschema te gaan maken of contact op te nemen met de Regenboogapotheek in Bavel die je taperingstips kan leveren om het afbouwen te vergemakkelijken. Dat laatste kost wel geld en je moet uitzoeken of jouw zorgverzekeraar dat vergoed.

Succes met het afbouwen!

met vriendelijke groet, dick Bijl

Beantwoord door: Dick Bijl op 4 januari 2019
  • Deel deze pagina: