Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Verkeerde diagnose?

Vraag

Denkt u dat ik misschien een waanstoornis heb? Ik heb een tijdje geleden een autisme diagnose gekregen, maar de hulp die ik krijg daarmee lijkt niet aan te sluiten en helpt me niet vooruit.

Ik las dat kenmerken zoals een slecht werkend filter en sarcasme niet altijd oppikken ook deel kan zijn van een waanstoornis. Ik heb me een paar dagen geleden gerealiseerd dat ik veel vaker paranoia ben dan mensen om me heen. Ook ben ik altijd bezig met alles wat vies is om me heen. Ik vind het daardoor heel vervelend om mensen aan te raken en ik kan niet stoppen met douchen tot ik minstens een uur heb gedoucht anders voel ik me niet schoon. Ik was ongeveer 30 keer op een dag mijn handen.

Ik dacht eerst dat het smetvrees/ocd was, maar de angst om ziek te worden heb ik niet, wat volgens mij een groot deel is van ocd.

Ik kijk erg uit naar uw reactie!

Antwoord

Al die verschillende diagnosen zijn niet echte ziekten, het zijn meer labels om te beschrijven welke symptomen iemand heeft.

Er zijn symptoomclusters in de richting van angstgevoeligheid, depressiegevoeligheid, psychosegevoeligheid, autismespectrum etc.

En al deze gevoeligheden overlappen met elkaar, iedereen heeft zijn eigen mix!

Nu terug naar je vraag. Ik lees je vraag als: heb je psychosegevoeligheid en in het kader daarvan wanen?

Op basis van wat je beschrijft is het antwoord: nee. Ik zie geen psychosegevoeligheid of wanen.

En het gaat niet om welke “stoornis” iemand heeft. Het gaat erom: hoe wil je je leve inrichten, waar wil je naar toe en wat wil je bereiken? En welke hulp zou je daarbij kunnen gebruiken?

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 18
Beantwoord door: Jim van Os op 6 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook