Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Gaat de fase van verveling over?

Vraag

Ik heb en jaar geleden en in 2015 psychoses gehad, de laatste was het zwaarst. Ik heb het gevoel dat ik veel verloren ben waaronder een groot deel van mijn creativiteit.

Ik kan mezelf thuis niet vermaken en kan daarom moeilijk thuis zijn. Ik vind het moeilijk alleen maar voor de buis te hangen en was vroeger gewend om op Facebook te zitten of om een liedje te maken op de computer, dit is helaas ingekakt en veel van mijn vrienden zitten niet meer op Facebook. Vandaag was ik de hele dag gespannen omdat ik piekerde over het mezelf niet kunnen vermaken. Met mandala’s heb ik het gehad. Ik ben vrijgezel en heb een kat. Ik ken veel verveling ook al doe ik door de week vrijwilligerswerk.

Gaat deze fase nog over?

Antwoord

Hoi Q,

Het is goed mogelijk dat je nog steeds last hebt van de afgelopen psychose.

Dat je spanning ervaart, vervolgens piekert en er een actie aan verbindt door deze vraag te stellen vind ik wel een goed teken. Spanning omzetten in een actie.

Dat je er bewust van bent is goed, dan kan je er iets aan veranderen.
Tegelijkertijd: je kan pas iets veranderen als je erkent dat het er is. Welk stukje verveling mag er zijn? En wanneer trek je een grens om iets te doorbreken? Wat wil je graag anders zien? Zet het maar eens op papier, dat helpt in het erkennen.

Hoe snel zo’n fase van verveling stopt is moeilijk te voorspellen.
Verveling kan ook iets goeds hebben: een periode van innerlijke bezinning in plaats van doorhollen en actie.

Maar zo te lezen ben je toe aan iets nieuws. Hoe kan je jezelf prikkelen om iets nieuws aan te gaan? Wellicht met anderen in je omgeving?

Ken je het begrip ‘flow’? Dat gebeurt als de uitdaging groot genoeg is tijdens een activiteit én het is precies moeilijk genoeg wat betreft de vaardigheden die je al hebt. Probeer zulke situaties waarin je iets kan leren of ontwikkelen op te zoeken. Stel jezelf kleine haalbare doelen, verzin een leuke uitdaging en beloon jezelf als iets lukt... wie weet komt er intern een mooie beweging bij je op gang.

En creativiteit? Soms is de eerste stap: gewoon doen! Dan volgt het plezier later pas.

Succes!

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 17 februari 2018

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook