flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Voel me de laatste tijd heel apart. Komt dat doordat ik XTC heb gebruikt?

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Voel me de laatste tijd heel apart. Komt dat doordat ik XTC heb gebruikt?

Vraag

Ik voel me de laatste tijd heel apart en ik denk dat dat komt omdat ik xtc heb gebruikt. Wat moet ik doen?

Antwoord

Dank je voor je vraag, die lastig is te beantwoorden. En dat heeft twee redenen. Ik heb zelf nooit drugs gebruikt, dus hier heb ik weinig eigen eigen kennis over.

En wat je schrijft ‘heel apart voelen’ daar kan ik niet zoveel mee. Je anders voelen dan je gewend bent hoeft niet te betekenen dat het slecht met je gaat. Net zo onduidelijk is, of het daadwerkelijk een link heeft met je XTC-gebruik.

In algemene zin kan ik je wel teruggeven dat drugs een trigger kan zijn. Je kan uit balans raken en daarmee grip op jezelf verliezen. Dus naast de effecten die mensen prettig vinden, heeft drugsgebruik ook risico’s en het is goed dat mensen die drugs gebruiken zich daar bewust van zijn.

Ik raad je aan om goed je zelf in de gaten te houden, zodat je met iemand kan bespreken wat dit ‘heel apart’ precies is. En als dit gevoel aanblijft, vraag om hulp. Wie je om hulp vraagt? Misschien iemand die ook vervelende ervaring heeft gehad met XTC, bijvoorbeeld je vraag stellen op een forum. Je kan ook naar de huisarts gaan en je zorgen bespreken. Dat is ook een veilige route, want wat je met de huisarts bespreekt is vertrouwelijk. Thuis in gesprek gaan noem ik ook, maar dat is afhankelijk van hoe goed je relatie met je ouder(s)/verzorger(s) is. Ik kan me goed voorstellen dat je dat liever niet doet. Aan de andere kant: als het wel kan en er ontstaat een goed gesprek waarin jij je eigen keuzes maakt en deze worden gerespecteerd én je kan ook nog eens de ouderlijke tips ontvangen en de zorgen die zij mogelijk om jou hebben aannemen en verdragen? Dat zou natuurlijk heel mooi zijn.

Als je je zorgen maakt of je in de war raakt?

Vraag de mensen om je heen of ze jou anders ervaren dan normaal en vraag of ze je een seintje willen geven als ze zien dat het minder goed met je gaat. Geef ook aan waar ze dan precies op moeten letten. Dan zorg je zelf voor feedback uit je omgeving en kan je vroegtijdig zelf aan de bel trekken als het echt niet goed met je gaat.

En wie weet, zakt het af en is er verder niks aan de hand. Dat kan ik op afstand niet inschatten, maar met deze zin wil ik het neutraal houden, anders geef ik je mogelijk al teveel een zorgelijke boodschap mee.

Tot slot: je stelt hier een vraag en dat vind ik goed, want je vraagt om hulp en je neemt jezelf serieus. Misschien is dat nog wel het belangrijkste. Met andere mensen delen wat er in je omgaat en op tijd hulp durven vragen. Dan zul je zien, als je jezelf serieus neemt, doen anderen dat ook!

Succes met je vervolgstappen,

Jeroen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 16

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 20 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol

Lees ook