Main content

Vraag

Hallo,

Ik twijfel (nog steeds) of ik moet afbouwen naar een onderhoudsdosering van 7,5 mg.
Welke voorwaarden kun je stellen als je wilt afbouwen?

Antwoord

Beste anoniem,

Mag ik uit het feit dat je twijfelt, concluderen dat je niet tevreden bent met hoe goed je huidige medicatie voor jou werkt?

Als dat zo is, dan is er denk ik weinig op tegen om voorzichtig en verstandig en in overleg met je behandelaar uit te zoeken of een lagere dosering voor jou misschien net zo goed en mogelijk zelfs beter werkt, dan de dosering die je nu gebruikt (want: lagere dosis = minder bijwerkingen).

Door de dosis geleidelijk en in kleine stappen te verlagen kunnen jullie er samen op een verantwoorde manier achterkomen of dit voor jou zo is. Je kunt hierbij gebruik maken van taperingstrips die je behandelaar aan jou, en in overleg met jou, kan voorschrijven.

Wat je ook gaat doen, doe het in overleg met je behandelaar, dat biedt jullie samen de beste mogelijkheden om op een goede manier verder te komen.

Ik hoop dat je hiermee verder kunt,

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 18 mei 2020
  • Deel deze pagina: