Main content

Vraag

zondag 29 april 2018
Goedendag, mijn vriendin (58) die lichamelijk aardig (progressief) gehandicapt is, is vaak eenzaam en begint zich ineens, sinds twee weken, nog meer terug te trekken. Ze heeft er geen zin meer in om alles alleen te doen, zoekt geen hulp en wijst sowieso vaak hulp of goede raad af. Ze doet vaak alsof het goed gaat. Ik vind haar nu (door financiele problemen ineens) verwarde dingen zeggen en wantrouwend worden. Ook zegt ze nu dat ze niet goed meer kan nadenken en dat ze ermee ophoudt of er een eind aan maakt. Waar kan ik met haar heen in Amstelveen (geen Mentrum of Sinaicentrum)? Liefst een vriendelijke plek waar ze kan praten met mensen? Ik zoek een alternatieve plek waar ze vertrouwen kan krijgen.  Misschien bezoek aan huis? En niet meteen medicijnen krijgt voorgeschreven. (ze is erg wantrouwend wat betreft medicijnen) ze lijkt me al enige tijd depressief.

Met dank

Antwoord

Beste Eva,

De persoon die eerst (snel) moet komen kijken nu is de huisarts.

Het kan namelijk zijn dat het psychische beeld komt door (i) de medicaties, (ii) de lichamelijke aandoeningen of (iii) een combinatie van lichamelijk en psychisch.

Zoiets moet eerst goed uitgezocht worden, met name de verwardheid kan passen bij wat we noemen een 'delier' - een vorm van psychisch in de war zijn die secondair is aan een lichamelijke aandoening, en waarbij de behandeling dus gericht is op het verhelpen van de lichamelijke problemen.

Hope this helps!

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 29 april 2018
  • Deel deze pagina: